Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki Brijun

Srećko Horvat o Gavrilu Principu i što danas od njega možemo naučiti

Srećko Horvat
Luka Klun/24sata
08.08.2014.
u 13:25

Glumica Jelena Graovac tijekom večeri čitat će izbor iz antiratne poezije 20. stoljeća, od Brechta do poezije mladobosanaca, a potom slijedi poetska večer koju otvara izvedba Ivane Sajko, "To nismo mi, to je samo staklo".

Predavanje Srećka Horvata "Što je nama Gavrilo Princip danas?" i  poetski performans Ivane Sajko "To nismo mi, to je samo staklo" održat će se u subotu 9. kolovoza u 21 sat na Ljetnom kinu Velikog Brijuna. 

Srećko Horvat govorit će o tome što nam znači politički romantizam prošlog stoljeća, jesu li Gavrilo Princip i njegovi prijatelji iz Mlade Bosne bili nacionalisti ili anti-imperijalisti? I je li doista Principov pucanj 28. lipnja 1914. doveo do Prvog svjetskog rata? Te na kraju, što uopće možemo danas naučiti od Gavrila Principa i što nam on predstavlja? Sve su to pitanja na koja će, služeći se bogatom arhivskom građom i novim povijesnim uvidima, u svom provokativnom predavanju pokušat odgovoriti filozof Srećko Horvat.

 Glumica Jelena Graovac tijekom večeri čitat će izbor iz antiratne poezije 20. stoljeća, od Brechta do poezije mladobosanaca.

Nakon predavanja slijedi jedinstvena poetska večer koju otvara izvedba Ivane Sajko, "To nismo mi, to je samo staklo". 

>> Hoće li Drama HNK dobiti novu zgradu za četiri godine?

Komentara 4

Avatar Piktor-
Piktor-
22:03 08.08.2014.

Kruzok o teroristi Gavrilije Principu.

L0
luena 01
22:22 08.08.2014.

Pa sto nije to njegovo predavanje odrzao u srbiji... mi znamo to je bio Gavrilo Princip ,zanima me samo tko ce mu na njegov simpozij doci...

AT
Atanazije
20:27 09.08.2014.

Čak i Englezi pišu komentare neslaganja ispod njegovih antihrvatskih bljuvotina koje povremeno objavi u Guardianu. Nije mi jedino jasno zakaj sve to zlo privlače Brijuni i zakaj svi koji vole kolo šumadinsko i nakrivljenu šajkaču vole i hrvatske peneze... Taj sirotko izaziva poticaj na bljuvanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije