Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korona u HNK Split

Sreća je što splitski baletani imaju odvojenu zgradu, pa se virus nije mogao proširiti

05.10.2020.
u 11:37

Nakon što se u baletnom ansamblu splitskog HNK pojavio koronavirus, čeka se odluka o prvoj baletnoj izvedbi koja je planirana za 10. listopada.

Gala-koncertom opernih arija pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića uz soliste Danielu Schillaci, Antoniju Teskeru, Tereziju Kusanović, Maxa Jota i Ivicu Čikeša večeras počinje nova sezona splitskog teatra.

– Mi u teatru živimo za umjetnost, a ona je uvijek, i u lijepim i u teškim vremenima, služila da podigne i stimulira ljudski duh, da nas emotivno dodirne, podsjeti na humanost, da mijenja svijet nabolje. Umjetnost će ostati ista, ali se jedna stvar mijenja: bit ćemo krajnje odgovorni i paziti na sve epidemiološke mjere – naglašava intendant Srećko Šestan.

Prvi put, zbog neizvjesnih okolnosti vezanih za pandemiju, HNK Split neće upisivati pretplate, jer zbog smanjenog kapaciteta dugogodišnjim pretplatnicima nije moguće jamčiti njihova stalna mjesta u gledalištu. U ovoj sezoni imaju pravo na popust od 20 posto pri kupnji ulaznica. S obzirom na to da je jedan član baletnog ansambla pozitivan na koronavirus, intendanta smo pitali kako će realizirati baletni program, tim više što je za idući tjedan planirana repriza simfonijske bajke “Petar i vuk” koreografa Remusa Dimachea.

– U stalnom smo kontaktu s epidemiolozima NZJZ-a i sutra ćemo donijeti odluku o prvoj baletnoj izvedbi koja je planirana za 10. listopada. Dobro je, ako se tako može reći, što baletni ansambl vježba u baletnom studiju u Tolstojevoj ulici i što njegovi članovi uopće nisu ulazili u zgradu teatra. Zasad sve ide po planu, odluke ćemo donositi u hodu, ovisno o situaciji – poručuje Šestan tvrdeći da nema mjesta panici.

Inače, u ovoj sezoni u HNK Split planirano je 12 premijernih i 18 repriznih opernih, dramskih i koncertnih naslova te osam koncertnih izvedbi. Prema riječima Jure Bučevića, ravnatelja Opere, zbog nemogućnosti održavanja distance među umjetnicima odgođeno je izvođenje velike opere “Lombardijci” i mjuzikla “Bambina”. No, unatoč svemu, vrlo ambiciozni program predviđa u veljači premijeru “Krabuljnog plesa” te više komornih koncerata. Reprizirat će i popularne opere Rigoletto, Madama Butterfly, Ero s onoga svijeta i Spli’ski akvarel.

– Što je gore, mi smo luđi – slikovito će Jelena Bosančić, šefica splitske Drame, koja za ovu sezonu najavljuje čak pet dramskih premijera: “Povratak” Harolda Pintera u režiji Nine Mitrović, “Usidrene” Elvisa Bošnjaka postavit će Anastasija Jankovska, djelo Sarah Ruhl “A mobitel i dalje zvoni” režirat će Nenni Delmestre, tekst Tisje Kljaković “U malu je uša đava” Bruna Bebić, a “Trumanov show” Andrea Niccola, Saša Anočić.

Šef Baleta Ilir Kerni najavljuje dva premijerna naslova: novo viđenje “Labuđeg jezera” u koreografiji Daniela Cardosa u studenom 2020. i balet “Esmeralda” koji bi u svibnju sljedeće godine trebali postaviti koreografi Vasilij Medvedev i Stanislav Fečo. Na ovosezonskom repertoaru su i dvije baletne gala-večeri na kojima će se izvoditi ulomci iz klasičnih baleta i koreografije modernog plesa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije