Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajam u Leipzigu

Srbija i jugoistočna Europa u žarištu sajma knjiga u Leipzigu

olja savičević ivančević u leipzigu
arhiv vl
02.03.2011.
u 15:02

Srbija i jugoistočna Europa u žarištu su sajma knjiga u Leipzigu koji počinje 17. ožujka. Sajam ove godine slavi i dvadeset godina programa Leipzig čita

Najveći balkanski program do sada – tako glasi najava na službenim stranicama sajma knjiga u Leipzigu koji počinje 17. ožujka. Zemlja u žarištu je Srbija, koja u Leipzig šalje četrdesetak autora, ali ne i Dobricu Ćosića ili Matiju Bečkovića. No, zato na sajam dolaze Dragan Velikić, Bora Ćosić, David Albahari, Svetislav Basara, Vladimir Pištalo, Biljana Srbljanović... Na njemački je prevedeno i tridesetak naslova, među njima i dva Ive Andrića koji je u srpskom programu dobio dostojan prostor, zajedno s klasicima Danilom Kišem, Milošem Crnjanskim i Aleksandrom Tišmom.

I Hrvatska će u Leipzigu imati kvalitetnu spisateljsku reprezentaciju u kojoj su Ivana Simić Bodrožić, Ivana Šojat Kuči, Olja Savičević Ivančević, Edo Popović (predstavit će knjigu svojeg rock prijatelja iz Srbije Zvonka Karanovića), Nada Gašić (dolazi i u sklopu suradnje Leipziga i Pule), Marinko Koščec, Nikica Gilić, Svjetlan Lacko Vidulić, Dalibor Cikojević, Mile Stojić... U Leipzigu će biti i stalni gost Nenad Popović, kao i Kruno Lokotar, koji će predstaviti beogradski festival Krokodil, a nezaobilazna je i Alida Bremer, koja je koordinatorica programa “Jugoistočna Europa u žarištu” koji nudi obilje međunarodnih programa na kojima će biti i sudionici iz Hrvatske. U nekim će programima sajma u Leipzigu sudjelovati i sve ugledniji njemački pisac hrvatskog podrijetla Nicol Ljubić.

Ministarstvo kulture za hrvatski nastup u Leipzigu dalo je 200.000 kuna, a koordinatorica je Eugenia Ehrgartner iz naklade Leykam. Otvorenje hrvatskog štanda prvog dana sajma bit će u znaku skladatelja Borisa Papandopula (koji je rođen u Njemačkoj, gdje mu je, u Wiesbadenu, pokopan i otac). Pijanist Dalibor Cikojević, autor knjige “Virtuozi, muze i striptiz”, prevedene i na njemački jezik, na otvorenju hrvatskog štanda izvest će i Papandopulovu skladbu "Zdenkin striptiz" koju je maestro 1961. godine posvetio supruzi Zdenki, koja je baš u Njemačkoj nastupala po klubovima izvodeći umjetnički striptiz. S puno pažnje organizatori sajma u Leipzigu najavljuju i program Balkan rockt koji će imati opuštenije tonove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije