Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U stanci rada prisjetimo se prošlosti

Springsteen snima s E Street Bandom i planira turneju – rekapitulacija, a ne kapitulacija

Foto: PIXSELL
17.03.2020.
u 11:55

Bruce Springsteen upravo je objavio kolekciju albuma izvorno objavljenih početkom dvijetisućitih

Kako se to obično radi u svijetu ozbiljnog glazbenog biznisa, u stanci nečijeg rada vrijeme je da se prisjetimo diskografske prošlosti i reanimirati zanimanje za starije albume. I dok su kod većine izvođača s duljim stažem na sceni noviji albumi obično indiferentni onima s početaka rada, kod Brucea Springsteena stanje je drukčije.

Pokazuje to i nova kolekcija albuma izvorno objavljenih početkom dvijetisućitih, koje je Sony/Columbia/Menart upravo stavio na tržište. Prve dvije Springsteenove box set retrospektive “Album Collection” uključivale su radove od prvog albuma “Greetings From Asbury Park, NJ” do “Born in the USA” i iduće poglavlje od “Tunnel of Love” do “Ghost of Tom Joad”. Da mu je netko tada, 1995., rekao da će mu se idući albumi reklamirati pod egidom “moderni klasici”, možda mu ni sam Springsteen ne bi vjerovao.

No, upravo objavljena treća serija vinilnih reizdanja – dakako, objavljeni su i remasterirani CD-i, ali u ovom slučaju bitni su vinili – Springsteenovih albuma od 2001. do 2006. godine još jednom plastično pokazuju da je u novijoj etapi rada objavio ne samo dovoljno “klasika”, nego i stilski potpuno različitih albuma kojima je kao malo tko, zapravo nitko tog godišta, produljio kreativan život koji traje sve do danas i zadnjeg albuma “Western Stars”.

Treći dio serije “Album Collection Vol. 3” nije objavljen u zajedničkoj kutiji s knjigom kao prva dva, nego su albumi odmah zasebno stigli u trgovine. Uključeni su, redom kako su i objavljivani, “18 Tracks” iz 1999. (skraćena verzija tadašnjeg 4 CD box seta “Tracks” s neobjavljenim pjesmama), koncertni album s povratničke “reunion” turneje s E Street Bandom “Live in New York City” (2001.), prvi studijski album s E Street Bandom nakon puno godina “The Rising” (2002.), samostalni “Devils and Dust” (2005.), te sjajna neo-folk avantura s The Seeger Sessions Bandom, pa je na vinilu prvi put objavljen i koncertni album s te turneje, “Live in Dublin” (2006.).

Upravo u toj fazi rada kreće novi zamah Springsteenove karijere u kojoj ga je slijedila i mlađa i starija publika, pri čemu su mnogi od tada do danas prisustvovali nekim od najboljih turneja s E Street Bandom, The Seeger Sessions Bandom ili Springsteena solo na “Devils and Dust” turneji i 2018. na seriji nastupa na Broadwayu.

Ukratko, “18 Tracks” donosi dio do tada neobjavljenih pjesama iz arhiva, a zadnji koncert povratničke turneje, zabilježen u Madison Square Gardenu 1. srpnja 2001., na trostrukom vinilu “Live In New York City” donio je novi show-program novih i starih pjesama vjerojatno najboljeg pratećeg sastava na svijetu i “Bossa”. Tek je rušenje nebodera u New Yorku natjeralo Springsteena da dovrši povratnički studijski album s E Street Bandom “The Rising”, koji je od 2002. ostao jedan od najdojmljivijih soundtracka nove američke stvarnosti koju je u novim pjesmama dvostrukog albuma Springsteen promatrao iz nekoliko uglova.

Nakon još jedne svjetske turneje s E Street Bandom vratio se u studio i snimio poluakustični kantautorski “Devils and Dust”. Ta kolekcija refleksivnih pjesama na vinilu je, kao i “The Rising” i “Live in NYC”, odavno rasprodana i na internetu albumi dostižu cijene od nekoliko stotina eura. Upravo stoga ova će edicija mnogima omogućiti da se opskrbe “modernim klasicima” kojih odavno nije bilo u trgovinama.

Nakon ambiciozne solističke turneje Springsteen je 2006. iznenadio i sebe i druge sjajnim projektom i albumom “The Seeger Sessions”, kojim je folk standarde Petea Seegera na turneji pomiješao s drugim klasicima i vlastitim pjesmama, pokazavši se u jednom od svojih najboljih izdanja uopće.

No, priči ni tu nije bio kraj; nakon ovog dojmljivog paketa Springsteen je od 2007. i sjajnog albuma “Magic” iskrcao još četiri nova studijska albuma s E Street Bandom, dva box seta (“The River” i “Darkness On the Edge Of Town”) s pedesetak neobjavljenih starih pjesama, odsvirao neke od najboljih turneja, godinu dana bio “Springsteen on Broadway” i na koncu zakucao albumom “Western Stars” i jednom lanjskom “off” koncertnom izvedbom objavljenom na kinofilmu i zatim na DVD-u.

Ukratko, dok snima novi album s E Street Bandom i planira turneju, Springsteen obavlja rekapitulaciju ne tako daleke prošlosti. Srećom, u njegovu slučaju ne i “bolje” kao što je to kod nekih, jer mu je i sadašnjost na prilično visokoj razini, pa se kao malo koji rock-autor te generacije može pohvaliti općim blagoslovom i kritike i publike. Drugim riječima, možda rekapitulacija, ali nikako kapitulacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije