Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukupno 24 koncerta

Spoj filma i glazbe: Zagrebačka filharmonija susreće Charlieja Chaplina

FILM-HARMONIJA 1
Foto: Zagrebačka filharmonija
1/2
VL
Autor
Branimir Bradarć
18.06.2020.
u 10:23

Neobičan spoj dvije vrste umjetnosti: Publika uz gledanje nijemih filmova uživa u pratnji glazbe

U okviru projekta FILM-HARMONIJA u Hrvatskom domu u Vukovaru održana je prva od tri najavljene glazbene večeri u kojima Zagrebačka filharmonija susreće Charlieja Chaplina.

-Ovo je jedan jedinstven projekt koji spaja staro i moderno, odnosno dvije vrste umjetnosti – film i glazba. Zato je i tu taj naziv FILM – HARMONIJA. U okviru koncerta donosimo drugačije izdanje nijemih filmova Charliea Chaplina koji su praćeni uz našu glazbu. Na ovaj način spajamo skečeve jednoga bezvremenskog Charlieja Chaplina i naše glazbe, rekao je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

Prisutni su tako uz uživanje u glazbi mogli na velikom platnu pratiti i nijeme filmove Charlieja Chaplina „Mališan“ i „Pasji život“. Boch je podsjetio kako se radi o projektu kojega Zagrebačka filharmonija provodi u suradnji sa Muzičkom omladinom iz Novoga Sada i da je ovo projekt koji je financiran iz EU fondova. U sklopu projekta do sada su održani koncerti u Iloku i Novom Sadu, a poslije Vukovara, za jesen, projekt završava koncertima u Subotici. Ukupno će biti održana 24 koncerta. Kaže i kako su ovakvi koncerti kod publike naišli na više nego dobar odjek tako da i u budućnosti planiraju provoditi slične projekte. Najavio je i kako će iduće dvije glazbene večeri, ako to vrijeme dopusti, biti održane u perivoju Dvorca Eltz i tako cijelom događaju dati poseban značaj.

Podsjetio je kako je Zagrebačka filharmonija još prije sedam godina krenula sa sličnim projektom u Zagrebu gdje je se redovito za koncerte tražila karta više jer je to bilo nešto novo i drugačije. Sve to im je pomoglo i u realizaciji ovoga projekta i koncertima u Iloku, Novom Sadu, Vukovaru, a uskoro i u Subotici.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić istaknula je kako su ove tri glazbene večeri za Vukovar jedan zaista hvale vrijedan glazbeni događaj.

-Zagrebačka filharmonija u Vukovaru nastupa redovito više od 20 godina i uvijek pri tome promovira glazbenu kulturu i kulturnu baštinu Vukovara, rekla je Marić.

Podsjetila je na suradnju sa Zagrebačkom filharmonijom koja traje više od 20 godina. Prvi njihov koncert u Vukovaru održan je 27. svibnja 1998. godine u perivoju tada razrušenoga Dvorca Eltz. Svih slijedećih godina Zagrebačka filharmonija nastavila je u Vukovaru održavati koncerte, a 27. svibnja 2018. godine, točno 20 godina od prvoga koncerta, održan je ponovno koncert u perivoju tada obnovljenoga i uređenoga Dvorca Eltz.

-Taj prvi koncert Zagrebačke filharmonije za nas je predstavljao označavanje povratka kulture u još uvijek razrušeni Vukovar. Na tome prvome koncertu bilo je više glazbenika nego posjetitelja. Danas s ponosom se možemo pohvaliti višegodišnjom suradnjom sa Zagrebačkom filharmonijom, rekla je Marić.

Ulaz na koncerte FILM – HARMONIJE je besplatan, a karte se mogu podići na blagajni Hrvatskog doma svaki radni dan od 10. – 13. sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije