Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inauguracijski koncert

Split ima novi hram glazbe. Otvorena je koncertna dvorana u obnovljenom Hrvatskom domu

Hrvatski dom Split
21.12.2020.
u 09:57

Inauguracijskim koncertom u dvorani obnovljene secesijske zgrade Hrvatskog doma u Tončićevoj ulici Split je konačno dobio novi hram glazbe.

Inauguracijskim koncertom u dvorani obnovljene secesijske zgrade Hrvatskog doma u Tončićevoj ulici Split je konačno dobio novi hram glazbe.

– Molim vas da zajedno uputimo veliki pljesak u eter u znak zahvale svima koji su predano i odlučno sudjelovali u ovom projektu, u okolnostima kad nam je svima potrebna snaga i optimizam – rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

– Vraćanje fizički uništenog izvornog izgleda Tončićeva djela bio je imperativ. Hrvatski dom zamislili su i sagradili naši časni preci na čelu s gradonačelnikom Vickom Milićem, čovjekom kojemu smo dužni zahvaliti i tako dokinuti nametnuti zaborav Hrvatskog doma, u kojemu su osnovani brojni klubovi i društva, Hajduk, Gusar, Labud, Jedinstvo i mnogi drugi nositelji razvoja hrvatskog Splita. I zato nije bilo slučajno namjerno uništavanje i potom zapuštanje ovog kulturnog i društveno važnog žarišta. Čekalo se trideset godina za njegovu obnovu, a za nju je trebalo odlučnosti, upornosti i vizije. U kompleksnom zahvatu na obnovi zgrade uz primjenu metode rekonstrukcije primijenjeni su i postupci konzervacije, restauracije, građevinske sanacije pa i revitalizacije zgrade. Rezultat je istinski ponos konzervatorske i restauratorske struke, izvorno stilizirano i obnovljeno pročelje secesijske zgrade čija je unutrašnjoj napokon jednako reprezentativna i dostojna svoje povijesne važnosti i veličine – rekao je gradonačelnik.

V.d. ravnatelja Marin Kaporelo zahvalio je glazbenicima koji su se nastupili na prvom koncertu te podsjetio da je Hrvatski dom sagrađen prije 112 godina trudom i radom splitskog puka.

– Split je ovo dugo čekao i zaslužio i zato čestitam gradonačelniku i svima koji su sudjelovali. Ovaj projekt bio je prioritet u ulaganjima u kulturi i Ministarstvo ga je pratilo i stručnim angažmanom Konzervatorskog odjela i financijski – izjavila je ministrica Nina Obuljen Koržinek proglasivši objekt vrijedan 25 milijuna kuna otvorenim.

U koncertnom dijelu programa nastupili su Komorni orkestar HNK Split, Splitski gitaristički kvartet, Tedi Spalato, Renata Pokupić, Terezija Kusanović, Mate Akrap, Antonija Teskera, Bože Jurić Pešić, Borna Barišić, Lovorka Begović, Gordan Tudor, Srđan Bulat, Martina Jembrišak. Izvodili su djela Josipa Hatzea, Vlade Sunka, Blaženka Juračića, Ljube Stipišića Delmate, Borisa Papandopula, Ive Tijardovića... Orkestrom i solistima ravnali su Ivan Repušić i Jure Bučević.

Sve je bilo lipo, ali di je svit, kazali su mnogi Splićani misleći da se Hrvatski dom mogao otvoriti uz feštu kakvu zaslužuje nakon pandemije. Sve se odvijalo pod strogim epidemiološkim mjerama, a gradonačelnik se naljutio na pitanje je li član obitelji jednog izvođača obolio od korone. Iz Hrvatskog doma jučer su demantirali mogućnost širenja zaraze.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije