Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAVC

Snježana Tribuson i Kristijan Milić novi su savjetnici za dugometražni igrani film

Foto: Danijel Berković/PIXSELL
18.07.2019.
u 12:30

Redatelji Snježana Tribuson i Kristijan Milić novi su savjetnici Hrvatskog audiovizualnog centra za dugometražni igrani film, izvijestio je u utorak HAVC.

Ravnatelj HAVC-a Christopher Peter Marcich, izrazio je zadovoljstvo što  je AV vijeće - u oba slučaja jednoglasno - prihvatilo njegove prijedloge za nove savjetnike.
- Njihova filmografija i biografija svakako dovoljno govore same za sebe, a uvjeren sam kako će jednakom strašću kojom rade na filmu raditi i ovaj nimalo lak posao - ustvrdio je.

Kaže da su tom odlukom pokazali i da su svjesni nedovoljne rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji, pa "i taj odabir jasno daje do znanja da na svim razinama treba raditi na tome da se to promijeni."

- Ne sumnjam da će se Snježana i Kristijan prilikom odabira filmova voditi najvišim profesionalnim, etičkim i moralnim načelima, a sve eventualne izazove rješavat ćemo konstruktivno i u najboljem interesu struke - ocijenio je.

U zajedničkoj izjavi Snježana Tribuson i Kristijan Milić rekli su kako će nastojati raznorodnošću izbora istaknuti raznolika stvaralačka opredjeljenja, ali i omogućiti raznolike recepcijske segmente, "jer je za uspješan film podjednako važan uspjeh u kinima, kod kritike i na festivalima."

Izrazili su nadu da će djelovati kao dobar tim i nastojati da filmovi koje izaberu za sufinanciranje budu kvalitetni.
- Uz provjerene autore, trenutno u našoj sredini postoji mnogo mladih ljudi koji su sposobni obogatiti našu kinematografiju i ravnopravno stati uz starije kolege što će se, nadamo se i dogoditi, a posebno je obećavajuća prisutnost i mnogih mladih redateljica i scenaristica - napomenuli su.

Po njihovim riječima, hrvatska kinematografija vrlo je krhka i svaki mali potres djeluje na osjetljivu stvaralačku atmosferu, ali i izravnije na samu proizvodnju filmova i njihovu recepciju.

Ne misle da je sa stvaralačkog stajališta situacija loša, već ona oscilira, ali recepcija hrvatskog filma u kinima i u medijima nije u posljednje vrijeme dobra.
- Ne mislimo da bi sama narav i kvaliteta filmova mogla biti dovoljna za promjenu recepcije, iako brižljiviji izbor kvalitetnih, a gledateljima pristupačnih filmova može biti koristan. Recepcija dosta ovisi i o planskoj promociji filma koja je sada nedovoljna, i u zemlji i u inozemstvu - istaknuli su.

Odluke o  imenovanjima novih savjetnika donesene su na 11. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća održanoj u svibnju ove godine, za Snježanu Tribuson te na 13. sjednici (Kristijan Milić), dva mjeseca kasnije.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 11. sjednici odlučivalo je u sastavu: Mirna Supek - Janjić, Jadranka Islamović, Ivana Ivković, Ivana Vukinovac - Gelo, Ivan - Goran Vitez, Zrinko Ogresta, Neven Hitrec, Ivor Šiber, Matko Burić, Vladimir Brnardić i Lado Skorin, a na 13. sjednici, u sastavu: Mirna Supek - Janjić, Ivana Ivković, Ivor Šiber, Zrinko Ogresta, Ivan - Goran Vitez, Lado Skorin, Neven Hitrec, Antonio Nuić, Jakov Kolbas, Matko Burić i Vladimir Brnardić.

Snježana Tribuson diplomirala je 1981. godine filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb kratkim igranim filmom "Svjetski rekord" prema vlastitu scenariju. Od 1981. radi kao vanjska suradnica na TV Zagreb, režirajući različite emisije, TV drame i TV filmove. Snimila je četiri igrana filma, pisala scenarije s Goranom Tribusonom za TV seriju Odmori se, zaslužio si i režirala tridesetak epizoda. Redovna je profesorica na odsjeku Filmske i televizijske režije na ADU.

Kristijan Milić od 1993. do 2000. godine radi kao scenski radnik i rasvjetljivač, a 1994. upisuje Akademiju dramske umjetnosti.  Od 2000. aktivno se bavi režijom glazbenih i reklamnih spotova te 2001. diplomira kao filmski i TV redatelj.  Svoj prvi dugometražni film "Živi i mrtvi", prema scenariju i knjizi Josipa Mlakića završava 2007. i na festivalu u Puli film dobiva osam Zlatnih Arena. Od 2007. do 2019. surađuje na šest televizijskih sapunica, režira šest epizoda serije Počivali u miru, a 2014. dovršava svoj drugi dugometražni film "Broj 55" koji na festivalu u Puli opet osvaja osam Zlatnih Arena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije