Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVONA JUKA

Snimam novi film o herojstvu i snazi u Domovinskom ratu

Ivona Juka
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
28.02.2018.
u 16:00

Nema loših tema, postoje samo loši filmovi. Toliko smo sjajnih filmova gledali i gledamo o sadržaju koji je smješten u antiku, srednji vijek ili drugi svjetski rat, pa nitko ne komentira kako je nekog razdoblja dosta ili premalo. Nažalost, gledali smo mnogo loših filmova iz 90-ih o ratu u Hrvatskoj, a čak mislim da ih je bolje sada raditi s odmakom - kaže Juka

Redateljica Ivona Juka upravo se vratila s filmskog sajma iz Berlina na kojem se traže koproducenti i investitori za nove projekte. Imali su, kaže, odlične sastanke, mnogo zainteresiranih, a ugodno ju je iznenadila i činjenica koliko je stranih producenata gledalo njezin film “Ti mene nosiš” na Netflixu i oduševljeni su njime. Njezinu priču o tri kćeri koje se bore za prihvaćanje premijerno prikazanu u Karlovim Varima i ovjenčanu s 14 festivalskih nagrada te tri pulske Zlatne arene, sutra ćemo u 21 sat premijerno gledati i na Drugom programu HRT-a. S Ivonom smo tim povodom razgovarali i o njezinim novim projektima.

Koliko ste zadovoljni postignućima filma “Ti mene nosiš”? 

Trud se isplatio. Kad je film izašao, kritike su bile fenomenalne, a osim naših, dobili smo i izvrsnu kritiku Hollywood Reportera. Prvi smo hrvatski film koji je platforma Netflix otkupila za prikazivanje u cijelom svijetu te ga prevela na sve svjetske jezike. To je značajno za promociju hrvatskog filma u svijetu, kao i naše kulture. Dakle, kad se osvrnem, čini mi se da bolje ne može. Sad s nestrpljenjem očekujem premijerno prikazivanje filma na HRT-u, jer to je najveća publika u Hrvatskoj.


Radite i na novom filmu. O čemu je riječ?

Imam nekoliko projekata koje razvijam paralelno, od kojih je jedan tv-serija. Također, postoji jedan roman koji bih voljela ekranizirati, ali to ovisi i o pregovorima s autorom. Trenutačno najrazvijeniji projekt je film koji je prošao na natječaju HAVC-a za sufinanciranje, iako i na tom projektu trebam još dosta raditi; još namjeravam popraviti scenarij, ali očekuje nas i prikupljanje novca, odnosno zatvaranje financijske konstrukcije. Riječ je o filmu ratne tematike. 


Kojim periodom ćete se tematski baviti i jeste li možda izabrali lokacije i odredili termin početka snimanja? 

Početak snimanja ovisi najviše o kompletno zatvorenom budžetu, a to vrijeme ću iskoristiti i da maksimalno izbrusim scenarij. Lokacije također ovise o financijama. Za sada planiramo Novigrad kod Zadra, no vidjet ćemo hoće li to biti ostvarivo.


Akcijski ratni film financijski je vrlo zahtjevna forma. HAVC vam je izašao ususret, računate li i na HRT? 

HAVC za sada jest, a za televiziju ćemo vidjeti. S obzirom na to da smo do sada imali lijepu suradnju s televizijom i proizveli uistinu kvalitetne sadržaje, iskreno se nadam da ćemo opet ostvariti uspješnu suradnju. 


Smatrate li da je Hrvatskoj potreban još jedan film o Domovinskom ratu? Pitam jer česti su zaključci da je ratni film, logično, obilježio našu kinematografiju 90-ih i prvog desetljeća novog stoljeća, te da moramo krenuti naprijed.

Nema loših tema, postoje samo loši filmovi. Toliko smo sjajnih filmova gledali i gledamo o sadržaju koji je smješten u antiku, srednji vijek ili drugi svjetski rat, pa nitko ne komentira kako je nekog razdoblja dosta ili premalo. Nažalost, gledali smo mnogo loših filmova iz 90-ih o ratu u Hrvatskoj, a čak mislim da ih je bolje sada raditi s odmakom. Osim toga, mislim da i imamo razlog da nam to razdoblje bude inspiracija za mnoge filmske priče. Nedavno sam snimala generala Tusa u serijalu “Mistika uspjeha” i zbilja je fascinantno kako se mala, neorganizirana vojska uspjela u takom kratkom roku organizirati i obraniti od agresije znatno moćnijeg neprijatelja. Ne namjeravam napraviti film koji nas “vraća nazad”, već naprotiv želim napraviti priču o herojstvu i snazi koja leži u svima nama.


Berlin je ovih dana bio sjedište svjetskog filma. Kako biste pozicionirali Hrvatsku na europskoj filmskoj sceni i koja zemlja je po vama trenutačno najjača u kinematografiji? 

Trenutačno ne iskače nijedna zemlja posebno, kao što su recimo u nedavnoj prošlosti to bile Rumunjska ili Danska... zanimljivi filmovi dolaze iz cijelog svijeta.


Na HRT-u gledamo i vašu dokumentarnu seriju “Mistika uspjeha” koju ste i sami spomenuli. Koja je vaša definicija uspjeha? 

Spoznaja da duboka moć obitava u svima nama i što sve s njom možemo napraviti.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
07:20 01.03.2018.

..bravo! u onom havcu i dalje sjedi hribarova ekipa..rafaelić??neznalica!

DU
Deleted user
00:57 01.03.2018.

Bravo Ivona.

GO
goran2hr
13:06 08.03.2018.

Novi hrvatski film o DR. Dosada, neuvjerljivost, neprirodni govor i drveni glumci - to se podrazumijeva. E sad scenario... Prvo, politička korektnost i osobita pažnja da se ne uvrijede manjine. Dalje, ZNG je onako lagano smušen, nema baš pojma za što se bori, ali dobro. Ali eto nama zapleta i problema, u ZNG-u pun kufer zločinaca. I što bi oni? Pa da ubiju civile, zapale kuću, drogiraju se, piju i budalasto se ponašaju. Možda, već provjereno, da usput žele ubiti i neku curicu. Ima u gardi i pokoji dobrica, ali ne može ništa. Na kraju, tragičan završetak, svi ginu osim rijetkih koje sada čeka suđenje i katarza. Glumci - lijevo liberalni gay friendly jugonostalgičari eurofili iz Hrvatske i regije, drugih i nema. Financiranje - HAVC, grad Zagreb, ministarstva, a posebna zahvala za suradnju - HV-u. Nakon premijere, kina će biti prazna, ali to (karte, novac) nije bitno. Ono bitno su nagrade na festivalima, u regiji i šire. I naravno, neka se čuje u svijetu za Hrvatsku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije