Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rijeka

Slike iz propalih tvornica pronašle put do muzeja

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/5
05.05.2017.
u 08:56

U riječkom MMSU otvorena je izložba Tito u djelima likovnih umjetnika za koju su građani donirali eksponate. Riječani su se odazvali pozivu muzealaca i donijeli niz predmeta koji ih povezuju s Titom, ali i pozitivnih i negativnih komentara

Da ne bi ispalo da glorificiramo Tita i da dinamiziramo izložbu “Tito u djelima likovnih umjetnika”, pozvali smo građane Rijeke da nam donesu predmete koji ih podsjećaju na Tita – rekao je Slaven Tolj, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, komentirajući izložbu koja je 3. svibnja navečer otvorena u Malom salonu muzeja na riječkom Korzu.

Građani su se odazvali na poziv muzealaca i kustosima donijeli cijeli niz predmeta koji ih povezuju s Titom, ali i komentara, od onih pozitivnih do negativnih.

– Izloške koje su donijeli građani izložili smo bez cenzure. Neki su tekstovi iznimno kritični, no ipak prevladavaju pozitivne reakcije. Ljudi su donosili i neke umjetnine, primjerice slike koje su ostale u propalim tvornicama, a oni su ih zadržali i tako sačuvali. Najbrojnije su obiteljske fotografije, primjerice fotografije na kojima je konobar koji je posluživao Tita za njegovih boravaka u Opatiji ili fotografije bivšeg kapetana broda Galeb koje nam je donijela kapetanova kći. Svaki predmet koji su građani donijeli na izložbu svjedoči o kutu gledanja tog čovjeka na Tita i na Titovo vrijeme – kaže Tolj.

Izložba u Rijeci koja je organizirana u povodu 72. godišnjice oslobođenja Rijeke od fašizma temelji se na izlošcima posuđenim od međunarodne galerije portreta u Tuzli koja u stalnom postavu ima i više od osamdesetak umjetnina na kojima je lik Josipa Broza Tita.

– U Rijeci smo po vlastitoj selekciji izložili četrdesetak Titovih portreta iz Tuzle, ali i prisjetili smo se kolektivnog portretiranja Tita i to iz 1946. i 1947. godine, ali i iz 1977. godine koje je održano u Bugojnu. Tako smo u jednom dijelu izložbe izložili Titovu originalnu fotelju s broda Galeb i oko nje štafelaje s portretima različitih umjetnika kao što su Mersad Berber, Ismet Mujezinović... Tita je tada portretiralo petnaestak tadašnjih državnih umjetnika – kaže Tolj.
Izložba koja će biti otvorena do 16. svibnja dio je projekta “Doba moći” koji Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci provodi s projektom Rijeka europska prijestolnica kulture.

– U projektu Doba moći bavimo se različitim povijesnim razdobljima Rijeke i ljudima koji su obilježili povijest Rijeke u rasponu od D’Annunzija pa do Tita. U tom projektu bavimo se i temama poput Golog otoka, ali i masovnim odlaskom Talijana iz Rijeke nakon Drugog svjetskog rata. Prema procjenama, tada je između 40.000 i 50.000 Talijana napustilo Rijeku – kaže Tolj.

U sklopu projekta Doba moći koji preispituje povijest i identitet Rijeke bit će održana i velika retrospektivna izložba Tomislava Gotovca rezervirana za otvorenje nove zgrade MMSU-a u kompleksu Benčić, čija je obnova također dio projekta europske prijestolnice kulture. A 9. svibnja u Malom salonu bit će održana i tribina na kojoj će biti riječi o Titovu kultu ličnosti, umjetnosti u službi države i ideologije, položaju umjetnika u društvu i povijesno-umjetničkoj ostavštini u kontekstu današnjice.

Komentara 3

Avatar Personal
Personal
12:44 05.05.2017.

Još komunjarske propagande maskirane u "kulturu" financirane iz proračuna tj. iz džepa onih koje se ponižava. Koliko izložaka je o pokoljima Hrvata koje je Broz naredio? Koliko ima fotografija kostiju nevinih Hrvata po rupama po Sloveniji? Ili je to samoo još jedna orgija jugonostagije i croatofobije?

Avatar Personal
Personal
13:31 05.05.2017.

Sve je moguće u SAO "Rijeka" - muzej komunističkom diktatoru u 21 stoljeću. Jaaaako napredno, nema što.

BA
bakulušić
19:42 08.05.2017.

Sada će i muzeji propasti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije