Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žižek na hrvatskom

Slavoj Žižek misli da je istina često na strani aktivne manjine

slavoj žižek u kinu europa
anto magzan/pixell
15.05.2012.
u 13:25

– Ne volim iluzije. Istina je često na strani aktivne manjine – rekao je slovenski filozof Slavoj Žižek na zagrebačkom predstavljanju knjige \"Živjeti na kraju vremena\". Knjigu je objavila Fraktura u prijevodu Srećka Horvata

Dvije godine nakon prvog objavljivanja, knjigu “Živjeti na kraju vremena” živopisnog slovenskog filozofa Slavoja Žižeka objavila je Fraktura u prijevodu Srećka Horvata. – Nisam new age – rekao je Žižek odgovarajući na pitanje Ankice Čakardić koju je na predstavljanju u ne baš prepunom kinu Europa zanimalo zašto je naslov knjige tako apokaliptičan.

– Apokalipsa nije samo katastrofa – rekao je Žižek istaknuvši da je stopostotni materijalist koji, doduše, misli kao i Tariq Ali da ne može cijeli svijet postati potrošačko društvo. – Intelektualno je vlasništvo komunističko, nikako ne ide uz kapitalizam. Ja ostajem vezan uz ideju komunizma, ali ne onog iz 20. stoljeća, nego onog iz vremena Spartaka i srednjovjekovnih buna – istaknuo je Žižek. I dodao da ne voli iluzije, misli da i demokracija može otvoriti vrata totalitarizmu, ali tvrdi da je istina često na strani aktivne manjine.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
12:17 16.05.2012.

žižek, ti si obični drmagog, kao i tvoji uzori, filozofi, širitelji zla. Istina je nedokučiva, drug filozof, i leži na dnu pakla, a na strani aktivne manjine su najčešće zločinački projekti uništenja natoda

DO
Doloresss
13:06 16.05.2012.

Žižek je lud, potpuno ludi narkoman koji je potrošio sve ideje. Zapravo, nikad ih nije niti imao. Pregaoc i preživalac tuđih ideja i tuđe pameti - ka i većina kvazi-filozofa današnjice. Istina je na strani manjine? Koja istina? Šta jee istina? Floskule, floskule...

EN
EndemskaVrsta
20:00 15.05.2012.

Potrošio sam - vjerojatno najbesmislenije strajban! - sat vremena, gledajući Žižeka kod Stankovića da vidim/čujem što je to \'magično\' u njegovim idejama... i?... i?... i - PRDAC! Totalni ćorak, galimatijas plitko \'provokativnih\' teza, bez organizacije u smislen sustav, posebice bez ijedne naznake nekakve konceptualne ponude alternativnih zamisli kaosu \'neoliberalne partitokracije\'. Očito se pseudo-intelektualna estrada dobro prodaje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije