Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ne zatvarajte kino!'

Slavoj Žižek, Geraldine Chaplin i drugi poslali pisma podrške vodstvu Kina Europa

Slavoj Žižek
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
18.04.2019.
u 12:40

"Kino Europa jedno je od najboljih i najvažnijih kina u mreži Europa Cinemas", stoji u pismu podrške Claude-Erica Poirouxa, generalnog direktora mreže europskih kina Europa Cinemas.

Slavoj Žižek, Geraldine Chaplin, generalni direktor mreže Europa Cinemas Claude-Eric Poiroux, tim Sarajevo Film Festivala i mnogi drugi poslali su pisma podrške dosadašnjem vodstvu Kina Europa, priopćili su danas iz tog kina.

Podrška dolazi u vrijeme, kako navode, neizvjesne sudbine tog kina.

"Svi smo u principu za Europu, ali taj princip treba i provesti. Zatvaranje kina Europa je – zbog uloge koju je to kino imalo proteklih godina – zatvaranje institucije koja je jasno locirala Zagreb kao grad europske kulture, kao značajnu točku na kulturnoj karti Europe. Moto zatvaranja je jednoznačan: van iz Europe, natrag u provinciju. Da li zaista to hoćemo?", piše Žižek u pismu uz potpis: Slavoj Žižek, čest gost kina Europa.

VIDEO Zagreb: Održan prosvjed 'Ne damo Kino Europa':

"Kino Europa jedno je od najboljih i najvažnijih kina u mreži Europa Cinemas (...) Tim koji upravlja kinom Europa nadaleko je priznat po znanju i profesionalnim vještinama, a njihov se ugled proteže daleko izvan granica Hrvatske", stoji u pismu podrške Claude-Erica Poirouxa, generalnog direktora mreže europskih kina Europa Cinemas.

Geraldine Chaplin, glumica i kći slavnog Charlieja Chaplina koja je posjetila kino Europa na Zagreb Film Festivalu prošle zime, i njezin suprug Pato Castilla u pismu potpore pišu: "Duboko su nas rastužile vijesti o neizvjesnoj sudbini kina Europa. Moj suprug Pato Castilla i ja posjetili smo Zagreb i kino Europa upravo zahvaljujući Zagreb Film Festivalu. Oduševila nas je arhitektura i ljepota, izvrstan program i živahna atmosfera kina, što je rijetkost u današnjem svijetu u kojem dominiraju multipleksi. Kino Europa istinsko je kulturno blago. Dajemo punu podršku timu UO ZFF-a, koji su udahnuli novi život staroj ljepotici Europi i stvorili srce zagrebačkog kulturnog života."

Slavoj Žižek
1/17

Redatelj Rajko Grlić također je uputio pismo podrške u kojem piše kako je Europa jedino art kino u Zagrebu, sasvim usamljena pojava u jednom gradu nekad bogatom kulturom. Glumica Marija Škaričić poručila je kako je Kino Europa važno i potrebno građanima ovoga grada. "To i takvo mjesto uspostavili su ljudi koje gradsko vodstvo želi izbaciti. Neka objasne zašto", poručila je.

Podrška kinu Europa stigla je i iz Srednje škole Petrinja: "Mi koji obrazujemo, ali prvenstveno odgajamo mlade ljude u kinu Europa vidimo svog vanjskog suradnika. Kino Europa nije samo jedno od kina u Zagrebu. To je mjesto učenja, susreta, mjesto kojem se uvijek rado vraćamo".

Pisma podrške dosad su među ostalima poslali i Europska filmska akademija, Pulski filmski festival, Kinematografi Dubrovnik, POU Slatina, POU Đuro Arnold, Centar za kulturu Čakovec, kinoklub Šibenik, Continental film, Fraktura, magazin BUG, Nukleus, Komikaze, Restart i distributerska tvrtka Demiurg, navode u vodstvu kina.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar transdanubier
transdanubier
17:05 18.04.2019.

zašto je podrška vodstvu kina a ne samom kinu? kino ostaje, kriminalno vodstvo mora ići ća! netko drugi će valjda bolje gospodariti od ovog uhljeba matića (t)!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije