Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
maria joao pires

Slavna pijanistica otvorila sezonu Lisinskog, a koncert omeo zvrndavi mobitel

Foto: Lisinski
1/2
VL
Autor
Denis Derk
05.11.2020.
u 10:29

Koncertnu sezonu u nakon potresa obnovljenoj velikoj dvorani Lisinskog, otvorila je, umjesto Marte Argerich, portugalska velemajstorica glasovira Maria João Pires.

Punih 237 dana velika dvorana Lisinskog nije ugostila nijedan koncert, prvo zbog lockdowna, a onda i zbog posljedica potresa koji je “razbucao” orgulje, ali i oštetio samu dvoranu. A onda je poput glazbene čarobnice 3. studenoga novu koncertnu sezonu u elitnom ciklusu Lisinski subotom otvorila portugalska pijanistička zvijezda Maria João Pires. Epidemiološke mjere prepolovile su broj publike u saniranoj dvorani, ali oni koji nisu mogli kupiti ulaznicu mogli su prijenos pratiti na internetu. I poslušati birani program koji je odao počast Beethovenu čiju 250. godišnjicu rođenja slavi cijeli glazbeni svijet, a dotakao se i Claudea Debussyja.

Valja reći da je po prvotnome planu ciklus Lisinski subotom trebala otvoriti argentinska pijanistička zvijezda Martha Argerich, ali ona je nastup otkazala gotovo u posljednji trenutak (kao i nastup u Beogradu predviđen za 1. studenog) pa je uprava dvorane u doista rekordnom roku morala pronaći umjetnicu podjednako slavne biografije i težine. I našla ju je u samozatajnoj i eteričnoj Portugalki koja je u Lisinskom prvi put nastupala prije sedam godina uz Komorni orkestar grada Basela i slavnog dirigenta Trevora Pinnocka. Na njezinu tadašnjem repertoaru bio je Drugi koncert za glasovir i orkestar u f-molu, op. 21 Frederica Chopina, jednog od skladatelja koje najčešće izvodi i čija je djela doista nebrojeno puta snimila za Deutsche Grammophon. Taj je nastup u Lisinskom ostao u sjećanju zagrebačke publike kao jedan od koncerata koji se ne zaboravlja.

Svoj prvi recital u Lisinskom Maria João Pires započela je suverenom izvedbom Beethovenove 31. sonate u As-duru, op. 110, pretposljednje koju je skladao veliki majstor pokazujući svu raskoš svoje interpretacije. Prije stanke izvela je i Debussyjevu skladbu Suite bergamasque koja sadrži i onaj više nego poznati stavak Mjesečina, jedno od svakako najčešće izvođenih djela klasične glazbe. Kakva šteta da je baš u tom posvećenom mjesečinastom trenutku nekome u publici zazvonio mobitel s reskim zvukom popevke “Lepe ti je, lepe ti je Zagorje zelene...”. Ipak, portugalsku umjetnicu taj eksces iz posljednjih redova dvorane nije omeo ili to nije pokazala, vjerna svom damskom habitusu.

Drugi dio koncerta pripao je veličanstvenoj 32. sonati u c-molu, op. 101 Ludwiga van Beethovena koja je Mariju João Pires predstavila kao istinsku i virtuoznu velemajstoricu glasovira, potpuno posvećenu glazbi prema kojoj osjeća neizmjerno poštovanje.

Za bis je oduševljenoj publici koja ju je pozdravila i stojećim ovacijama poklonila drugi stavak Beethovenove Osme sonate za glasovir u c-molu, op. 13., zaokruživši tako svoj nadahnuti hommage velikom skladatelju kojem je posvećen i drugi koncert iz ciklusa Lisinski subotom. Tako će već ove subote Beethovena izvoditi Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu pod dirigentskom palicom Jasenke Ostojić. U Drugom koncertu za glasovir i orkestar u B-duru, op. 19 kao solist nastupa Arsen Dalibaltayan, a na programu je i baletna suita Igora Stravinskog “Žar ptica”. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije