Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
msu black box

Skokom u pop-kulturu Željko Kipke odaje počast temelima nadrealizma

26.11.2020.
u 12:19

U prostoru MSU Black Box zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti otvorena je izložba Željka Kipkea “Magnetic Sounds”.

U prostoru MSU Black Box zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti otvorena je izložba Željka Kipkea “Magnetic Sounds” nazvana po njegovu najnovijem filmu koji je, pak, potaknut obilježavanjem stote obljetnice literarnog djela “Les champs magnetiques” koje su 1920. godine potpisali nadrealisti André Breton i Philippe Soupault.

Riječ je o tekstu nezaobilaznom za razumijevanje nadrealističkih postupaka, a u kojemu su autori predložili istraživanje razumom nesputanog oblika jezika što je rezultiralo automatskim pismom, objašnjavaju MSU-ovci. Afektivni istraživač nadrealističkih strategija, Kipke, je dopustio da upravo slučaj bude montažer filmskih prizora koji će u posjetitelja stvoriti niz fantastičnih asocijacija jer je riječ, kako Kipke tvrdi, o filmu koji stvara vezu „između svih mogućih i nemogućih stvari na ovome svijetu“. Uz najnoviji film, publici će biti predstavljeni i Kipkeovi filmovi “Unyielding Look into the Future“ iz 2013., i “Bulevar devet života u 12 figura i P.S.“ iz 2012., odnosno slikarske instalacije koje tvore neuobičajene veze s predstavljenim filmovima.

– Bolji poznavatelji Kipkeova opusa mogli bi se pitati odakle dolazi ovaj sadržajni salto u pulp kulturu? Naime, Kipkea određuje sakupljanje i istraživanje predmeta poput starih filmskih časopisa, derivé stvarnim i izmišljenim bulevarima, njegov univerzum nastanjuju „staze koje se račvaju, smrt, Borges, Kiš, Sebald ili Cortázar“. Međutim, zavirimo li u povijest nadrealizma, otkrivamo da je 20-ih godina prošlog stoljeća nadrealistički pokret crpio nadahnuća iz tamne strane takozvane niske kulture – kaže kustosica Leila Topić.

Ona dodaje kako je nadrealistički Panteon 20-ih godina nastanjivao duhoviti serijski ubojica Modrobradi iz Gambaisa kojega je porota jednoglasno osudila te kasnije tražila njegovo pomilovanje zbog istančanog galgenhumora. Tu je bio i Fantomas, elegantni lik specijaliziran za osobito nasilna ubojstva, spektakularne pljačke ili katastrofe monumentalnih dimenzija kojega su Nadrealisti proglasili izravnim nasljednikom Lautréamonta, rođakom Rimbauda ili Apollinaireovim bratom. Kipkeova posveta nadrealizmu u MSU Black Boxu izložena je do 17. siječnja 2021.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije