Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sjedište UN-a u Ženevi dobilo umjetnički strop vrijedan 20 milijuna eura

12.11.2008.
u 10:42

U Španjolskoj traje rasprava o djelu katalonskog umjetnika Miguela Barcelóa, koji je u zgradi Ujedinjenih naroda u Ženevi izradio djelo vrijedno, po posljednjim informacijama, 20 milijuna eura.

Cijenu djela potvrdio je španjolski predstavnik u europskom sjedištu UN-a Javier Garrigues, koji je dodao da je Španjolska financirala 40 posto troškova djela, te da je 500.000 eura uzeto iz Fonda za pomoć i razvoj. Prva izvješća o financiranju bila su drugačija, a početni je budžet iznosio 18,5 milijuna eura.
Umjetnik je komentirao kako se nada da će vlada transparentno objaviti financiranje projekta te da nije uzela novac "iz usta gladnih ljudi".

Inače, Barceló je oslikao strop sobe pod imenom "Soba XX" u kojoj će se nalaziti UN-ovo Vijeće za ljudska prava. 51-godišnji umjetnik na djelu je radio godinu dana i iskoristio gotovo 100 tona boje da bi prebojio strop veličine 1400 četvornih metara i stvorio "morsko dno iznad glave".

Soba će biti otvorena 18. studenog, a otvaranju će prisustvovati španjolski kralj i kraljica, premijer José Luis Zapatero i glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon. Djelo slavi 70. godišnjicu Deklaracije o ljudskim pravima.

(mp)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije