Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZagrebDox

Sirijski rat iz perspektive liječnice koja upravlja bolnicom u spilji

06.10.2020.
u 12:34

Za Oscara nominirani film "Bolnica ispod zemlje" Ferasa Fayyada može se pogledati danas u kinu SC

Drugi festivalski dan ovogodišnjeg ZagrebDoxa donosi, među ostalim, projekcije pobjedničkog filma festivala DOK Leipzig, "Uzorno vladanje" i Za Oscara nominirani "Bolnica ispod zemlje", a održat će se i prvo ovogodišnje masterclass predavanje, posvećeno dokudrami.

Projekcije kreću u 15 sati u Teatru &TD švedskim filmom "Neznanac", u kojem redatelj Mikel Cee Karlsson, jedan od istaknutijih skateboardera u Švedskoj devedesetih godina, postupno rasvjetljuje sudbinu i skriveni život svog najboljeg prijatelja.

Redatelj otkriva da nakon godina razdvojenosti ne zna više gotovo ništa o njemu, pa njih dvojica počinju snimati dokumentarnu rekonstrukciju koja postaje vrlo osoban portret čovjeka koji je protiv svoje volje prisiljen živjeti dvostrukim životom.

Talijanski film "Siddhartha", pogled na život bez blagodati civilizacije

Na istom mjestu u 17 sati slijedi "Siddhartha" talijanskog redateljskog dvojca Damiana Giacomellija i Lorenza Raponija, smješten u zabačeno selo bez blagodati civilizacije, gdje je Fabrizio krajem 80-ih osnovao pleme Noci sonanti.

Film ga prati trideset godina kasnije, kao 65-godišnjaka, dok provodi ljeto s 9-godišnjim sinom Siddharthom. Dječak upozna vršnjakinju koja ljetuje kod djeda i uz nju upoznaje drugačiji stil života i počinje propitivati očeva životna pravila.

Za 19 sati najavljeni su filmovi kojima je otvoren ovogodišnji ZagrebDox, "Bogovi Molenbeeka" finske redateljice Reette Huhtanen, koji kroz vizuru dvojice dječaka iz drugačijih kulturoloških sredina progovara o ozloglašenoj briselskoj četvrti, kojemu će prethoditi kratkometražni film "Osoba" Sunčice Ane Veldić, kojim autorica dokumentira svoj izlazak iz potresom oštećenog stana u centru Zagreba te odlazak na Murter.

Pobjednik DOK Leipziga, "Uzorno vladanje" Audriusa Mickevičiusa i Nerijusa Mileriusa, koji se prikazuje u 21 sat u Teatru &TD, kroz priču o zatvorenicima litavskog zatvora Lukiškės propituje pojmove zločina, pravde i oprosta.

Mickevičius je, nakon što su mu ubili brata, otišao u taj zatvor proučiti paradoks "primjernog vladanja" i tamo upoznao zatvorenike osuđene na doživotne kazne koje unatoč svemu vodi ih vjera u pozitivne promjene, a to izazove i njegovu transformaciju od ljutnje do oprosta. Kako je umro prije dovršetka filma, dovršio ga je urednik scenarija Nerijus Milerius.

Program u Kinu SC otvara u 16 sati za Oscara nominirani film "Bolnica ispod zemlje" Ferasa Fayyada koji o sirijskom ratu progovara iz perspektive liječnice koja upravlja improviziranom bolnicom u spilji.

Za sirijske civile pod opsadom nada i sigurnost nalaze se u podzemnoj bolnici zvanoj Spilja, u kojoj su se pedijatrica i glavna liječnica. Amani Ballour i njezine kolegice Samaher i Alaa izborile za pravo na rad uz bok muškim kolegama, što bi u opresivnom patrijarhalnom društvu 'iznad zemlje' bilo nezamislivo.

"Prateći ih dok se suočavaju sa svakodnevnim bombardiranjima, kroničnom nestašicom potrepština i uvijek prisutnom prijetnjom od kemijskih napada, redatelj stvara portret hrabrosti, otpora i ženske solidarnosti koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim", napominje se u najavi.

Film je dosad osvojio petnaestak prestižnih svjetskih nagrada,  nagrade Critics' Choice i Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA), nagradu za najvredniji dokumentarac godine te nedavno i dva Emmyja

Pobjednik IDFA-e "Šaptom" o prijateljstvu bez granica

U 18 sati slijedi pobjednik Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Amsterdam "Šaptom" redateljskog tandema Heidi Hassan i Patricie Pérez Fernández, priča o prijateljstvu koje nadvladava geografijska ograničenja.

Film prati dvije prijateljice iz djetinjstva koje su odrasle na Kubi i tamo pohađale filmsku akademiju. Obje su odgojene na komunističkim idealima Che Guevare, no, obećana blistava budućnost nije se ostvarila pa su, neovisno jedna o drugoj, pobjegle u Švicarsku, odnosno Španjolsku.

Godinama nisu bile u kontaktu i tek se u četrdesetima pokušavaju opet približiti, za što odabiru medij video-pisma u kojima prepričavaju kuda ih je sve život vodio.

Na istoj lokaciji u 20 sati prikazat će se tri kratkometražna dokumentarca, među kojima je i "Anonimno jato" hrvatskog redatelja Branka Ištvančića, o sličnostima i razlikama jata riba i šetača Dubrovnikom od jutra do večeri jednog kolovoškog dana.

Tu su još "A sad se spušta veče" srpske redateljice Maje Novaković, poetični prikaz gorko-slatkog života dviju bakica koje žive daleko od grada, na obroncima planina u istočnoj Bosni te makedonsko ostvarenje "Zauzdane oluje" Vanje Dimitrove i Natashe Dimitrievske, snimljen u ženskom zatvoru i psihijatrijskoj ustanovi, s jednom kamerom i u svega nekoliko sati odobrenih dozvolom za snimanje.

Program u utorak zatvara projekcija u 22 sata, filmom o kontroverzama moćne, ali neregulirane industrije bazirane na umjetnoj inteligenciji, političkim trilerom "iHuman" norveške redateljice Tonje Hessen Schei.

Iza kulisa galopirajuće industrije AI-ja, film pokazuje kako najmoćnija tehnologija našeg doba mijenja naše živote, društvo i budućnost i problematizira suprotstavljena mišljenja unutar tehnološkog svijeta, u kojem korporacije poput Googlea tvrde da nam je umjetna inteligencija potrebna za rješavanje niza problema, dok ljudi poput Billa Gatesa i Elona Muska misle da je ona najveća prijetnja ljudskoj vrsti.

U sklopu programa ZagrebDox Pro, u polukružnoj dvorani Teatra &TD, u 17 sati redateljica Dana Budisavljević i producentica Miljenka Čogelja održat će majstorsko predavanje o spoju dokumentarnog i igranog filma, na temelju iskustva rada na nagrađivanoj dokudrami "Dnevnik Diane Budisavljević".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije