Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagonetno

'Sirena' je do tržnice na Britancu plivala s bojišta

17.02.2015., Petrinja - Vlasnik zagrebacke galerije Mona Lisa Zlatko Henc, predao je petrinjskom gradonacelniku Darinku Dumbovicu sliku Ferdinanda Kulmera Sirena u Veneciji koja je iz Galerije Krsto Hegedusic nestala tijekom okupacije Petrinje.  Photo: Ni
Nikola Ćutuk/PIXSELL
18.02.2015.
u 15:02

Kulmerova slika vraćena u Petrinju i otvorila pitanje sudbine umjetnina. Za Domovinskog rata nestale su 24.843 umjetnine koje RH potražuje

Slika "Sirena u Veneciji" Ferdinanda Kulmera vraćena je jučer u Galeriju Krste Hegedušića, odakle je nestala tijekom okupacije Petrinje. Jedina je to umjetnina, od 58 nestalih iz ove galerije za Domovinskog rata, koja je do sada vraćena. Pronađena je čistim slučajem. Martin Henc, voditelj Galerije Mona Lisa u Zagrebu, kupio ju je prije nekoliko mjeseci na popularnoj tržnici na Britancu, i ne znajući za njenu sudbinu. Provjerom je odmah sliku našao na listi nestalih umjetnina Muzejsko dokumentacijskog centra.

– Čim sam doznao da je slika nestala iz Petrinje, kontaktirao sam s voditeljima Galerija, oni s policijom te smo danas obavili primopredaju s Galerijom. Nijednog trenutka nije bilo upitno njeno vraćanje – rekao je jučer Martin Henc, koji se odrekao bilo kakve naknade, a zauzvrat dobio zahvalnicu Galerije.

– U vrijeme okupacije Galerija je ostala bez 58 svojih djela. Kad smo se vratili, zatekli smo 42 umjetnine, od kojih je 18 bilo oštećeno te smo ih morali restaurirati. Ovo je prva slika vraćena do sada, a među nestalim djelima je i osam ulja Krste Hegedušića po kojem Galerija nosi ime – ističe voditelj Galerije Zvonimir Martinović. "Sirena u Veneciji" vraćena je u izvrsnom stanju, u originalnom okviru koji je bio na slici od njena dolaska u galeriju 1987. Slika je nastala 1981. godine, a sadašnje stanje ukazuje da se netko o slici, otkad je ukradena, dobro brinuo.

– Netko je očito znao što ima, a ne znamo ni kako ni kada su naše slike nestale – dodaje Martinović. U Galeriji Krste Hegedušića, utemeljenoj 1987. u znak sjećanja na umjetnika i pedagoga Krstu Hegedušića, rođenog u Petrinji 26. studenog 1901. godine., sada se nadaju, zbog stanja pronađene slike, da bi mogli naći i ostale nestale umjetnine. Hrvatska potražuje ukupno 24.843 umjetnine i predmeta iz muzeja, galerija ili zbirki, nestalih tijekom Domovinskog rata. Taj je broj bio gotovo dvostruko veći. Do sada je iz BiH i Srbije u Hrvatsku vraćeno 21.347 predmeta.

>> Za Mađare kult, za nas ban kojeg je ubio vepar

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije