Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snimio serijal u 91. godini

Predstavio je TV u boji i pogurao pythonovce

Foto: Jack Hill/News Syndication/PIXSELL/NI Syndication/PIXSELL
1/4
09.08.2017.
u 18:02

Na jesen na male ekrane stiže Blue Planet II, biologa, autora i voditelja kojeg zemljaci laskavo zovu ‘britansko nacionalno blago’

BBC One na jesen će prikazati Blue Planet II, dokumentarnu seriju o oceanima koju će voditi Sir David Attenborough. I sve je to zapravo normalno, osim što najpoznatiji svjetski prirodnjak ima 91 godinu. Britansko nacionalno blago, kako ga vole zvati, iako on sam taj nadimak ponajmanje voli, najpoznatiji je po devet serijala Life, jedinstvenom opusu dokumentaraca u kojem se izbliza daje uvid u život biljaka i životinja na našem planetu.

Srednja generacija naših čitatelja zacijelo je prvi kontakt s prirodom kroz znanost imala upravo zahvaljujući dokumentarcima Sir Davida Attenborougha. Njegova je televizijska karijera počela prije 65 godina kada je odlučio pozitivno odgovoriti na poziv Mary Adams, šefice jednog od odjela BBC-a koji se osnivao.

Nadzornik na BBC-u Two

Kada je počeo, o televiziji nije znao praktično ništa, odgledao je tek jednu emisiju. Ništa čudno. Uostalom, malo je Britanaca te 1952. imalo televizor, uključujući i njega samog. Karijeru je počeo kao producent jer je šefica Adams smatrala kako nije za voditelja jer – ima prevelike zube. Ipak, uskoro se pojavio pred kamerama u trodijelnom dokumentarcu o životinjama u londonskom zoološkom vrtu, a karijera u dokumentarcima o prirodi počinje gotovo, nije li tako uvijek, slučajno. Ideja je bila da se na terenu napravi dokumentarac o prikupljanju životinja za zoološke vrtove, no Jack Lester iz londonskog ZOO-a razbolio se, pa je na mjesto voditelja uskočio Attenborough. I tako je sve počelo.

Sir Attenborough ima sjajnu televizijsku karijeru, bio je i nadzornikom BBC-ova kanala Two, a sve to i nije tako čudno za nekoga tko se zove Attenborough. Njegov stariji brat Richard također je glasoviti glumac, filmaš, poduzetnik i političar. Podsjetimo samo kako je Richard dobitnik dvaju Oscara 1983. godine za Gandhija, za najbolji film i najboljeg redatelja, a mnogi će ga se sjetiti i iz Jurskog parka. Mlađi Davidov brat John, pak, bio je iznimno uspješan direktor u automobilskoj industriji. Jedno vrijeme čak glavni čovjek za Alfa Romeo u Velikoj Britaniji. Jedna doista iznimna obitelj, no ipak, Sir David je najglasovitiji. Na njegove bismo nagrade potrošili cijeli prostor predviđen za ovaj tekst, pa ćemo tek spomenuti kako je riječ o jedinom čovjeku koji je dobio nagradu BAFTA i za emisiju u crno-bijeloj tehnologiji, u koloru, visokoj rezoluciji kao i 3D-u. Bilo bi, dakle, nepravedno gledati Sir Davida Attenborougha samo kao prirodnjaka po čemu je najvažnija osoba na svijetu. Već i same brojke pokazuju zašto je to najtočnija tvrdnja. Samo zbog snimanja Života ptica proputovao je 400.000 kilometara. To je kao da obiđete svijet deset puta.

I sam kaže kako je njegova karijera rezultat fasciniranosti životinjama, ne nekakve ljubavi, iako su jedine životinje koje mrzi štakori.

No, to nije sve. Vjerovali ili ne, zahvaljujući upravo njemu, na televiziju je dospio, i tamo se održao, Leteći cirkus Montyja Pythona! Upravo je Sir David Britancima predstavio televiziju u boji, a u jednom je intervjuu Timeu objasnio kako je odmah prepoznao i vrijednost prenošenja snookera jer kuglice u boji odmah su pokazale svoje prednosti. No, kada je nekome predodređeno da ima zanimljiv život, stvari se događaju same od sebe.

George Bush protiv prirode

Prije šest godina pri obnovi Sir Davidove kuće u londonskoj četvrti Richmond pronađena je ljudska lubanja. Ispalo je kako je to glava Julie Marthe Thomas, udovice ubijene prije 132 godine. Ubila ju je i raskomadala njezina kućna pomoćnica Kate Webster, dijelove skuhala i podijelila djeci susjeda. Websterova je kasnije uhapšena i pogubljena zbog ubojstva, no glava je ostala misterij. Sve dok Sir David nije odlučio renovirati kuću. Zanimljivost je i kako je Attenborough agnostik, vjeruje kako se postojanje više sile, poput Boga, ne može niti poreći niti zanijekati.

– Koliko god bi neznanstveno bilo ne priznati kako postoje područja o kojima ne znamo ništa, podjednako bi neznanstveno bilo i reći da u tom slučaju vjerujemo kako postoji starina s dugom sivom bradom koji sjedi negdje na oblaku – rekao je otprilike u jednom intervjuu Daily Mailu. Iz svega što je radio vidi se kako se prema svojem poslu odnosi izrazito pošteno, no i prema suradnicima. Iako već desetljećima može birati letove business klasom, takvo što nije dolazilo u obzir ako se to ne bi moglo omogućiti i njegovoj ekipi. Možda je i zato bilo moguće snimiti prizore poput jednog od najznamenitijih, susreta s ruandskom gorilom koja je Sir Davida počela timariti kao da mu je kolega iz čopora. Procjenjuje se kako je tu epizodu Života na Zemlji pogledalo otprilike 500 milijuna ljudi. Ali, ne smatra da mu je to bio vrhunac karijere. To je, smatra, ronjenje po koraljnim grebenima koji obiluju tolikom ljepotom i bogatstvom života da se radi naprosto o otkrivenju. Ono što danas znanstveni svijet misli o Donaldu Trumpu, pogotovo kada se o pitanjima ekologije radi, to je Attenborough mislio već o Georgeu W. Bushu kojeg je u intervjuu za BBC-ov Wildlifeu 2005. godine rekao da je on zločinac prema okolišu. No, isto tako smatra da je to naprosto američka predsjednička tradicija koje nije bio lišen ni Ronald Reagan. Za kraj, početkom ljeta londonski Natural History Museum objavio je kako će se Sir David Attenborough njihovim posjetiteljima obraćati putem holograma vodeći ih kroz svijet prirode. Kao pravi Obi van Kenobi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije