Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
performans

Siniša Labrović započeo je 24-satno smiješenje na Trgu bana Jelačića

Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/3
17.09.2019.
u 20:07

Siniša Labrović, jedan od naših najpoznatijih konceptualnih umjetnika u 19 sati započeo je svoj 24-satni performans. Nazvan "Ljubav prema osmijehu", performans je dio festivala "Ekstravagantna tijela: Ekstravagantna ljubav" koji započinje sutra velikom izložbom u Hali V Tehničkog muzeja.

Protekne li sve po planu, Siniša Labrović stajat će na Trgu bana Jelačića do srijede u 19 sati, neprekidno se smješkajući. U ovom trenutku, oko njega je okupljena manja skupina ljudi, a neki mu i prilaze i čestitaju - naravno, smiješeći se. Za vrijeme trajanja performansa,kako ne bi prekinuo smješak, Labrović neće govoriti te je odbio dati izjavu, no od nekoliko smo prolaznika saznali kako im je njegova akcija veoma zanimljiva. 

- Ovo je vrlo velik pothvat za jednu osobu, jer stajati 24 sata na jednom mjestu i smješkati se pritom - a svi znamo u kakvom vremenu živimo - kada se ljudi često ne smješkaju, nije lako. Mislim da je osmijeh jako dobar simbol ljubavi i da lijepo upotpunjuje temu ovog festivala - rekla nam je jedna od okupljenih građanki i građana, dok su se drugi zdušno složili.

Foto: Filip Kos/PIXSELL

U intervjuu za tportal.hr umjetnik je ranije izjavio kako se na performans odlučio jer voli osmijeh i radost te u njih vjeruje, ali mu smeta nasilje osmijeha koje ne dolazi iz istinske radosti, nego od nametnute kvazipsihološke agende i self-helpa te općenito iz te suvremene priče u kojoj je loše raspoloženje dozvoljeno samo u najužem krugu najbližih ljudi. Neprestanim 24-satnim osmjehivanjem želi naglasiti konstantan pritisak da se bude sretan i stalno prisutno ustrajavanje na osmijehu, za koji kaže, da iako se često govori da robu prodaju žene, smatra da robu prodaje upravo i osmijeh. 

Siniša Labrović, rođeni Sinjanin s diplomom hrvatskog jezika i književnosti često progovara aktivistički kroz svoj umjetnički rad. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a najpoznatiji je upravo po svojim konceptualnim performansima, akcijama i urbanim intervencijama.

U proljeće ove godine tako je izveo akciju nazvanu "Prosjačenje" kada je stajao ispred redakcija pet najvećih njemačkih medija u Berlinu s natpisom koji je glasio : “Moje je ime Siniša Labrović. 54 su mi godine. Ja sam jedan siromašni performans umjetnik koji je nedavno prebjegao iz Hrvatske u Berlin. Moja kolegica Martina Mezak mi je rekla kako je vrlo važno pojaviti se u njemačkim medijima i da je nakon toga uspjeh zajamčen. Zato vas molim da objavite vijest o ovom performansu, po mogućnosti s fotografijom. Molim vas, budite milosrdni! Velika hvala!” Nedugo prije toga objavio je kako se seli u Berlin, jer je perspektiva za umjetnike koji imaju bilo kakav politički, društveni ili kritički diskurs u Hrvatskoj sve lošija.

Prije 14 godina izazvao je pozornost mnogih svjetskih medija i postao poznat međunarodnoj publici svojim multimedijalnim umjetničkim projektom "Stado.org", čime je na ironičan način kritizirao reality televiziju koja je preuzela male ekrane. U njegovoj verziji reality showa, koji se mogao pratiti putem interneta, glavni su sudionici bile ovce, a gledatelji su mogli i glasati za svog favorita, točnije - najdražu ovcu.

A iako ne sumnjamo da neprekidno stajanje na mjestu s osmijehom na licu nije nimalo lako, neki su njegovi performansi bili i bolniji, poput "Kažnjavanja", kada je pred publikom stajao gol s bičem u ruci, a za svakog posjetitelja koji napusti prostor, za kaznu bi se bičevao po leđima. Drugom je prilikom, u sklopu Queer New York Festivala, dao da mu tattoo-umjetnica Lady Day uživo pred posjetiteljima na penis utetovira riječ ‘Pussy’. 

Komentara 4

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
22:44 17.09.2019.

U svijetu je sve više kretenizma.Da sam normalan, poludio bih.

Avatar LieDetector
LieDetector
23:50 17.09.2019.

Drugom je prilikom, u sklopu Queer New York Festivala, dao da mu tattoo-umjetnica Lady Day uživo pred posjetiteljima na penis utetovira riječ ‘Pussy’.

DA
Danijel2
13:42 18.09.2019.

Što je to izlagao Labrović? Pišanje na Trgu Svetog Marka? Knjigu koju nije napisao? Prostor za ovaj glupi članak bolje da ste posvetili kojem pravom mladom umjetniku (i državne novce). Pa zar nije rekao da više ne želi živjeti u lošoj Hrvatskoj i da odlazi u obećanu zemlju Njemačku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije