Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova akcija

Siniša Labrović i Documenta pokušali pomaknuti zgradu Hrvatskog Sabora

17.07.2020.
u 13:40

Konceptualni umjetnik i performer Siniša Labrović kišno je jutro proveo pokušavajući pomaknuti zgradu Hrvatskog Sabora, barem za milimetar.

U organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, intervencijom pod naslovom "Milimetar“ Labrović je želio osigurati "da Sabor ubuduće radi u duhu istine, tolerancije i rada za opće dobro svih građana Republike Hrvatske".

Performans je nastao u suradnji s Forumom 2020 i CROSOL – Platformom za međunarodnu građansku solidarnost uz podršku Europske unije, čiji su volonteri također prisustvovali akciji.

Siniša Labrović uz njihovu je pomoć točno tri minute i 17 sekundi gurao zgradu Hrvatskog Saboram, u pokušaju da ju pomakne za jedan milimetar.

Najavljujući performans, Labrović je objavio i tekst objašnjenja koji prenosimo u cijelosti.

"Prateći rad Hrvatskoga sabora u zadnjih trideset godina ostajao sam zapanjen njegovim sastavom i radom.

Kako se radi o najvišem zakonodavnom tijelu u Republici Hrvatskoj, pa bi bilo za očekivati kako njegov sastav čine najbolji i najozbiljniji ljudi koji skrbe za javno dobro i interese svih građana, ostajao sam često šokiran kakva bulumenta idiota, političkih štetočina – ponekad i ratnih zločinaca, zlotvora i niškoristi sjedi u njegovim klupama osiguravajući kontinuitet općeg propadanja, a za korist političke i svake druge mafije.

Ne vjerujući da je moguć takav kontinuitet sociopatije i psihopatije koja stalno osigurava najgora moguća rješenja, potražio sam pomoć i zamolio za izračune položaja zgrade Sabora, kao i horoskopsku kartu prema datumu koji se računa kao dan prvoga zasjedanja novoga Sabora Republike Hrvatske – 30.5.1990.

Vrijednosti i tumačenja koja sam dobio potvrdila su moje sumnje. Ne radi se uopće o tome da su članovi Sabora uglavnom bili politički kriminalci i ništarije, nego su sam položaj zgrade i horoskopska sudbina odredili našu sudbinu zadnjih trideset godina. Sabornici su htjeli najbolje, ali je svemir bio jači – sudbina nam je bila zacrtana!

Međutim, ono što nudi razloge za beskrajni optimizam jest sljedeće: pomak zgrade Hrvatskoga sabora za jedan milimetar na istok stavio bi Sabor u idealan svemirski položaj koji bi osigurao da Sabor ubuduće radi u duhu istine, tolerancije i rada za opće dobro svih građana Republike Hrvatske.

Rješenje je tako blizu!

Zato nam se pridružite u akciji pomicanja zgrade Sabora za jedan milimetar na istok u petak 17. srpnja u 10:30 sati na Trgu sv. Marka! Pogurajmo Sabor! Milimetar za budućnost!"

Komentara 5

AP
ante_pustinjak
09:18 18.07.2020.

mislim da bi ovog quasi "umjetnika" trebalo poslati na doživotnu samoizolaciju u stanovitu ustanovu!

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
03:03 18.07.2020.

Sve je u redu zivimo u vrijeme slobode govora (iako me cesto blokiraju na VL) , on moze gurat sabor ako to nije placeno nasim novcem , 2 milijarde kuna dobivaju nevladine udruge pa je ovaj idiotski performans placen nasim novcem

DU
Deleted user
14:32 17.07.2020.

Prestrašno,koliko to košta?? Dokumenta?? Gospođo Teršelić sučite se s osobnom prošlošću i recite hrvatskoj javnosti koje vaše pravo prezime??? Građani to zaslužuju jer vas masno plaćeju godinama a niste izabrani na nijednoj listi,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije