Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRITISH MUSEUM 250. obljetnica

Senzacionalna izložba egipatske umjetnosti

15.01.2009.
u 22:20

LONDON – Poznati londonski British Museum od 21. siječnja ove godine otvara svoja vrata predstavljajući novoistraženi dio egipatske umjetnosti – restauriranih slika iz grobnice uz Amonov hram u Karnaku koje se datiraju oko 1350. godine prije Krista.

Riječ je o briljantnim zidnim slikama koje su britanski restauratori obnovili i pripremili za izlaganje, te o seriji oslikanih papirusa i nekoliko skulptura. S obzirom na to da su “marljivi” britanski arheolozi u prošlosti često predmete svoga istraživanja iz Egipta odnosili sa sobom u London, a dio se raznio i po Europi, novoistraženi predmeti iz Britanskoga muzeja, posebice zidne slike koje prikazuju Rajski vrt s palmama, tropskim voćem i plodovima, bit će za ovu izložbu u jednom dijelu spojeni i s fragmentom koji je iz Luxora dospio u Egipatski muzej u Berlinu.

Novoopremljena izložba u Britanskom muzeju bit će iznad arheološke “sobe mumija” koja je vrlo posjećena i privlačna za publiku. Tako će u muzeju biti rekonstuirana mala grobna kapela, a nakon toliko godina što su egipatski rariteti u Londonu, točnije od 1820, na svjetlu dana bit će prvi put. Konzervacija, snimanje, proučavanje i restauriranje provode se od kasnih devedesetih godina do danas.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije