Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjiga

Senko Karuza je dnevničar općeprisutnog otočnog nestajanja

Senko Karuza, Kamara obscura
arhiva VL
26.10.2010.
u 15:43

Posebnim senzibilitetom Senko Karuza bilježi samoću koja zimi pritisne otok, a posebnom ironijom bilježi sve ono što se u tradicionalnome otočnom životu mijenja zbog sveopće navale stranaca koji dolaze pod zastavama modernog života

Senko Karuza godinama je pisao, i objavljivao, kratke crtice o životu na otoku. Ukoričene u “Kamaru obscuru” (Profil, urednik Roman Simić Bodrožić, 89 kuna), one postaju idealno jesensko štivo, za dane kada se zaželimo mora i ljetnih žega. Ljetne priče, kada za najvrelijih dana Karuza iz svoje sobice gleda u mnoštvo koje dolazi na otok, suprotstavljene su pričama posvećenim zimskom dobu, kada otok opusti i kada na njemu ostaju samo oni koji moraju.

Posebnim senzibilitetom Senko Karuza bilježi samoću koja zimi pritisne otok, baš kao što s posebnom ironijom bilježi sve ono što se u tradicionalnome otočnom životu mijenja zbog sveopće navale stranaca koji dolaze pod zastavama modernog života.

Ta je modernost u istinskom sukobu sa svim onim što je otok stoljećima bio. I zato je Karuza dnevničar otočnog nestajanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije