Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj jedne ere

Seksualni skandali prelili se na svijet glazbe, javile se žrtve uglednih dirigenata

Photo by Manuel Nägeli on Unsplash
VL
Autor
Denis Derk
09.08.2018.
u 22:05

U priopćenju je navedeno da je karizmatični svjetski dirigent Levine seksualno uznemiravao i zlostavljao mlade umjetnike u ranim fazama njihove karijere

Ni svijet dirigenata nije ostao pošteđen od istjerivanja tzv. seksualnih predatora koje je započelo u Hollywoodu i nezaustavljivo se širi svijetom kulture i umjetnosti, pa je zbog seksualnog skandala odgođena i ovogodišnja dodjela Nobelove nagrade za književnost.

Kuloarske pričice u svjetskim glazbenim krugovima kulminirale su već prošle godine odlukom uprave newyorškog Metropolitana koji je lani u prosincu otkazao sve ugovorene dirigentske obaveze svom nekadašnjem umjetničkom voditelju Jamesu Levineu obrazlažući to “pronalaskom vjerodostojnih dokaza da je Levine odgovoran za seksualno uznemiravanje i napastovanje” u tijeku suradnje s najslavnijom američkom opernom kućom.

Foto: Wikimedia commons

U priopćenju je navedeno da je karizmatični svjetski dirigent Levine seksualno uznemiravao i zlostavljao mlade umjetnike u ranim fazama njihove karijere u drugoj polovici prošlog stoljeća. U međuvremenu je Levine tužio svog nekadašnjeg poslodavca, koji je uzvratio protutužbom.

Raskinuli ugovor

Ovih dana u europskim medijima glasno odjekuje odluka uprave prestižnog orkestra Concertgebouw iz Amsterdama koji je raskinuo ugovor sa svojim šefom-dirigentom, talijanskim maestrom Danieleom Gattijem. Riječ je o dirigentu iz prve lige svjetskog dirigiranja koji je prije Amsterdama bio glazbeni voditelj Orkestra akademije Santa Cecilia u Rimu, Kraljevske filharmonije u Londonu i Francuskog nacionalnog orkestra.

Foto: Reuters

Priču o Gattiju kojeg su dvije glazbenice optužile za seksualni napad iz 1996. i 2000. godine objavili su ugledni američki mediji, a kasnije su se svjedočanstva umnožila, pa je amsterdamska uprava prekinula suradnju s talijanskim dirigentom zbog izgubljenog povjerenja.

Gatti koji u kalendaru ima koncerte s Berlinskom filharmonijom i nastupe u Bayreuthu demantirao je optužbe, a svoju će čast štititi uz pomoć odvjetnika, iako je Washington post objavio njegovu navodnu ispriku u kojoj piše: “Svim ženama koje sam upoznao u cijelom svom životu, pogotovo onima koje vjeruju da se prema njima nisam ponašao s najvećim poštovanjem i dostojanstvom koje svakako zaslužuju, iskreno se ispričavam iz dubine srca”.

Gattija je 2014. upoznala i zagrebačka publika na gostovanju s Francuskim nacionalnim orkestrom.

Nemirno je i u Austriji, ondje su mediji prepuni optužbi protiv dirigenta Gustava Kuhna (zanimljivo, 1988. dirigirao je Osmu Mahlerovu simfoniju u Firenzi kada su među izvođačima bili i zagrebački Goranovci). Kuhn je u tirolskom Erlu 1997. godine pokrenuo sada već ugledni glazbeni festival, no susreo se s javnim optužbama za grubo seksualno uznemiravanje i to od opernih pjevačica koje su javno istupile imenom i prezimenom.

Foto: Wikimedia commons

Kuhn tvrdi da je nevin i oklevetan, ali je svoju funkciju ipak stavio na raspolaganje dok slučaj ne dobije pravni epilog.

Prilika za demanti

Krajem prošle godine u sličnoj situaciji bio je i dirigent Charles Dutoit, nekadašnji dugogodišnji umjetnički voditelj Simfonijskog orkestra u Montrealu. Nakon što su se optužbe protiv njega pojavile u medijima, nekoliko slavnih orkestara promptno je otkazalo suradnju sa švicarskim dirigentom, a među njima i londonska Kraljevska filharmonija kojoj je bio na čelu.

Foto: Wikimedia commons

U Londonu su priopćili da Dutoit mora dobiti priliku da demantira tvrdnje kako bi se što prije utvrdila istina.

>> Pogledajte video - Gdje su i što danas rade zvijezde 1. hrvatskog realityja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije