Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skresali im budžete

SC zbog manjka novčane potpore ostaje bez čak tri važna festivala

'21.04.2010., Zagreb - Hrvatska, Natasa Rajkovic i Mate Skugor, zbog manjka drzavnog financiranja SC i Kultura promjene gase nekoliko kulturnih programa. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
'Igor Kralj/PIXSELL'
23.04.2010.
u 15:15

Velesajam kulture upitan, poznati N.O. Jazz potpuno je otkazan, a Žedno uho se seli u Šibenik, koji ima više razumijevanja za nezavisnu kulturu.

U ponedjeljak u SC-u počinje Žedno uho, festival aktualne glazbe koji nam je u 11 godina postojanja doveo više od 200 izvođača među kojima se ističu Gang of Four, Lambchop. Calexico, The Notwist, Amon Tobin, Of Montreal, Père Ubu...

Svakome tko prepozna ova imena jasna je neprocjenjiva uloga Žednog uha na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Proceduralna pogreška

Njihov prosvjetiteljski rad Ministarstvu kulture i Gradskom uredu za kulturu očito ne znači mnogo, jer su ih u recesijskoj 2010. godini ponovno odlučili "nagraditi" drastičnim rezanjem budžeta.

– Studentski centar dobio je 35 posto manje novca u odnosu na prošlu godinu, a glazbeni program i Velesajam kulture srezani su čak 63 posto! S tim se ne može raditi, pa odustajemo od većine projekata – kaže Nataša Rajković iz SC-a.

Dodaje da će se Velesajam kulture možda održati, ali u vrlo krnjem obliku, dok su glazbeni projekti, među kojima je i poznati N.O. Jazz festival, potpuno uništeni.

– N.O. Jazz je otkazan jer je, uz velik udarac iz Grada, zbog proceduralne pogreške ostao i bez novca od ministarstva. Nismo obaviješteni da su nas s jednog vijeća prebacili na drugo, novo vijeće nas je odbilo podržati i tako su nas nakon 10 godina jednostavno prekrižili sa svoje liste – objašnjava Mate Škugor, voditelj festivala.

Projekt Žedno uho odlučio je spasiti selidbom u rodni Šibenik jer tamo su gradske vlasti ispale mnogo sklonije urbanoj kulturi.

– Na neki način to je dobro za festival. U Šibeniku imamo infrastrukturu koja će omogućiti dovođenje jakih svjetskih imena, svih koji su kao manje poznati bendovi svirali kod nas, a sada su prerasli ono što im možemo pružiti, pa smo ih čak morali odbijati. Ne boli me, dakle, sama selidba, nego odnos prema našem radu, koji u Gradu uopće ne doživljavaju – kaže nam Škugor.

Nedostatak kriterija

Dogodilo se, kaže Nataša Rajković, da su ih iz Gradskog ureda za kulturu, ali i iz Ministarstva kulture, preusmjeravali na Ministarstvo znanosti, što je potpuno apsurdno jer oni financiraju menze i studentske domove, a ne kulturne projekte.

Odnos prema nezavisnoj kulturi posebno je vidljiv iz nesklada između mišljenja nadležnog vijeća i konačnog, odobrenog iznosa u Gradu.

– Vijeće za urbanu kulturu i kulturu mladih dalo nam je najbolje moguće preporuke, ali netko je u Gradu odlučio bez obrazloženja to ignorirati. Tjednima smo pokušavali doznati tko i zašto. Nikad nije potvrđeno, ali niti demantirano da nas je "skresala" Željka Udovičić kao produžena ruka Duška Ljuštine. Očito je problem što nemamo političke veze jer su neki privatni, komercijalni projekti poput Planet Arta prošli iznimno dobro. Transparentnih kriterija nema pa se bojimo da je kriza samo izgovor za igre s poticajima u kulturi. Recesiju bismo mogli prihvatiti, ali ovo ne možemo – zaključuje Mate Škugor.

Komentara 3

Avatar kelt
kelt
08:09 24.04.2010.

Ajme užas :-(

OB
-obrisani-
13:41 24.04.2010.

uzas...zedno uho je bio jedan od zescih festivala, i dovodio je jedne od naj-kultnijih bendova!...jos bi uz ove gore navedene bendove htio svakako istaknut melvins-e i butthole surfers-e koji su nastupali na zednom uhu! uzas....nemam komentara, gradske vlasti ocito (kao i obicno) nisu podrzali nesto kaj valja....al kaj nas briga, bu halid nastupao jos 5 dana za redom u areni, brena takodjer, a mogao bi im se pridruzit i thompson! eto nase zagrebacke urbane scene! after je u ludnici, dijamantu, necu, i lake citiju!

Avatar sven109
sven109
15:31 24.04.2010.

Kad Zagrebom (više-manje) vladaju ljudi koji nisu iz Zagreba, već su došli iz nekih selendri i kamenjara, pa ni nemaju sluha za nešto moderno, urbano ... ...ali kao što je veki rekao - bu halid i ostali još više nastupalili pa \"će bit bolje\" !!! hahahaaa jadno jadno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije