Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objavljen pretprogram

Saznajte tko će sve nastupati na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
03.02.2020.
u 11:15

Tradicionalno je na Kandeloru uoči Sv. Vlaha u Dubrovniku objavljen pretprogram Dubrovačkih ljetnih igara koje će se ovog ljeta održati 71. put.

Tradicionalno je na Kandeloru u Dubrovniku objavljen pretprogram Dubrovačkih ljetnih igara na kojima će ove godine biti izvedeni i “Očevi i sinovi” ruskog klasika Ivana Sergejeviča Turgenjeva u režiji makedonskog redatelja Ivana Popovskog.

Riječ je o koprodukciji Igara i Zagrebačkog kazališta mladih, a predstava će biti izvedena na otoku Lokrumu. Premijera Držićeve “Grižule” u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti održat će se u parku Gradac. Autorska predstava Nataše Rajković i Ivana Penovića “Van sebe”, nastala u sklopu EU projekta Port of Dreamers, bit će izvedena na igralištu ispod Minčete.

Ove će godine biti uprizorene i bajke iz dubrovačkog kraja pod nazivom “Zlatno libro” u koprodukciji Ljetnih igara i Kazališta Marina Držića te uz potporu zaklade Caboga Stiftung. Režiju ovog glazbeno-scenskog djela koje će biti izvedeno u Collegium Ragusinumu potpisuje Helena Petković, a glazbu sklada Ivan Končić.

“Muškatle će preživjeti sve” drama je Ive Brdar koju režira Ana Tomović. Predstava nastaje u sklopu EU projekta Future Epics, a producenti su Heartefact fondacija i Niško narodno pozorište.

U sklopu istog projekta nastaje i plesna predstava “Zagrljaj” koreografkinje Meleat Fredriksson u produkciji Vytlicke centra za izvedbene umjetnosti iz Švedske, u kojoj plesači istražuju „crni“ ili „afrički pogled“ kao način propitivanja vladajućih vrijednosti unutar zapadnog društva. U sklopu EU projekta Port of Dreamers bit će izvedene i predstava “Bezbojni časovi čovečanstva” u režiji Ivane Janošev i koprodukciji organizacije civilnog društva Kulturanova iz Novog Sada te mađarskog Novosadskog pozorišta, a bit će izvedena u Lazaretima.

Tu je i predstava Slovenskog narodnog gledališča Maribor “Proslava autora” Ivora Martinića u režiji Jana Krmelja koja će biti izvedena na Revelinu.

Festivalska će publika moći vidjeti lanjsku premijeru “Hamleta” u režiji Paola Magellija.

Ljubitelji baleta moći će pogledati izbor ulomaka iz najpoznatijih bijelih baleta te plesnu predstavu “I am not scarred” u koreografiji Ilje Živoja i izvedbi solista jednog od najboljih svjetskih baleta, ruskog Marijanskog teatra.

Glazbeni program 71. Igara otvorit će 11. srpnja izvedba Mozartova Requiema uz Dubrovački simfonijski orkestar i Oratorijski zbor crkve svetog Marka sa sopranisticom Margaretom Klobučar, altisticom Martinom Gojčetom, basom Goranom Jurićem i tenorom Rokom Radovanom, a pod ravnanjem Tomislava Fačinija na pozornici ispred katedrale.

U Dubrovniku će nastupiti i jedan od najpoznatijih jazz-trubača Arturo Sandoval, ugledna francusko-gruzijska pijanistica Khatia Buniatishvili, koja je dva puta odbila nagradu ECHO Klassik, i violinistica Patricia Kopatchinskaja, koja će svirati s talijanskim glazbenim ansamblom Il Giardino Armonico pod vodstvom Giovannija Antoninija.

Ruska sopranistica Julija Ležnjeva nastupit će zajedno s moskovskim ansamblom La Voce Strumentale čiji je osnivač Dmitry Sinkovsky. Britanski vokalni ansambl English Voices na Igrama će voditi Marc Korovitch, trenutačni dirigent Zbora Švedskog radija.

Michael Francis dirigirat će orkestrom NYO Canada, a publici će se predstaviti i Trio Eusebius te klavirski duo Dalibor Cikojević i Zrinka Ivančić, kao i Papandopulo kvartet, ali i nastup dubrovačkih glazbenika pod naslovom Dubrovnik na glazbenoj hridi, nastao suradnjom Igara i zaklade Caboga Stiftung. Igre će ispred katedrale zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije uz koji će pod ravnanjem Ive Lipanovića nastupiti operne zvijezde sopranistica Lana Kos i bariton Željko Lučić.

Komentara 2

GA
Gastarbeiter2
13:56 03.02.2020.

Ovdje nešto ne štima, 71 god Dubrovačkih ljetnih igara. Ja sam mislio da Hrvatska povijest i sve što je dobro u Hrvatskoj počinje tek devedesetih godina prošloga stoljeća.

Avatar Niškorist
Niškorist
12:55 03.02.2020.

Pjevački nastup KGK ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije