Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert

Sandra Hrašćanec Wight s triom na glazbeno putovanje povela i Bečane

Sandra Hrašćanec Wight
Foto: Snježana Herek
1/2
01.10.2014.
u 14:41

Trio na čelu sa zagrebačkom glazbenicom Sandrom Hrašćanec Wight predstavio je niz "kazališnih pjesama i uvertira“ te druge klasične i komorne skladbe za solo, violončelo i klavir širokom spektra autora Borodina, Weberna i Brahmsa Alfi Kabilja, Mendelssohn Bartholdyja i Franza von Suppea

Zanimljivo i šaroliko glazbeno putovanje kroz stoljeća priredio je u utorak navečer u Svečanoj dvorani Vijećnice 18. bečkog stambenog kotara Währing hrvatsko-austrijski trio Sandra Hrašćanec Wigh (alt), Jörg Urlich Krah (violončelo) i Johanna Ziegler (klavir). Tako su koncert nakon zagrebačke publike iz veljače ove godine imali prilike čuti i Bečani.

Trio na čelu sa zagrebačkom glazbenicom s bečkom adresom Sandrom Hrašćanec Wight predstavio je Bečanima niz "kazališnih pjesama i uvertira“ te druge klasične i komorne skladbe za solo, violončelo i klavir širokom spektra autora: od Borodina, Weberna i Brahmsa preko Alfi Kabilja, Mendelssohn Bartholdyja i Franza von Suppea, oca bečke operete, do Dall Abacoa, Alkema, Koenea i Kerer.

Među nazočnima u dvorani, između ostalih, bili su i poznati suvremeni hrvatski skladatelj Alfi Kabiljo i mlada suvremena austrijska skladateljica Manuela Kerer čijom je skladbom "Wall-street-Wall“ na upečatljiv scensko-glazbeni način solistice Hrašćanec Wight u step cipelama, violončelista u šlapama i pijanistice u gumenim čizmama završio bečki koncert. Publika je izvođače nagradila burnim pljeskom, a trio joj je na dar poklonio dva glazbena dodatka.

Jedan od njih izveo je sjajni austrijski violončelist Krah. Publiku u dvorani uvodno je pozdravio predsjednik Austrijsko-hrvatskog društva u Beču dr. Werner Varga, koje je koncert organiziralo uz financijsku potporu Grada Beča. Hrašćanec Wight, kojoj očito leže vesele i komične glazbene uloge rekla je za Večernji list kako je sretna da je s austrijskim glazbenim kolegama dobila priliku predstaviti koncert i Bečanima, dodavši kako je počašćena da su u publici bili Alfi Kabiljo i Manuela Kerer.

Napomenula je da će slijedeći, treći po redu, koncert ovog trija biti u Njemačkoj. Alfi Kabiljo nam je rekao kako mu se je koncert održan u dvorani sjajne akustike vrlo svidio i da je sretan da Sandra uvijek iznova izvodi njegov ciklus pjesama Rebalais tripartitus. Istaknuo je kako za Sandru već ima novi materijal, "Balogijadu“, duhovite skladbe poznatog pjesnika Zvonimira Baloga uglazbljene za hrvatskog opernog pjevača Giorgia Suriana (bas), čiju je praizvedbu publika sjajno primila na ovogodišnjim Osorskim glazbenim večerima.

>> Ratnim fotografijama Bečanima predstavljen Domovinski rat

>> Nakon 56 godina Kristian Kreković ponovno u Beču

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije