Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Berlinale

'S one strane' Zrinka Ogreste nagrađen posebnim priznanjem žirija

Zrinko Ogresta
Goran Jakuš/Pixsell
20.02.2016.
u 22:45

Talijanska dokumantarna drama "Fuocoammare" redatelja Gianfranca Rosija dobio je ovogodišnjeg Zlatnog medvjeda za najbolji film 66. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Talijanska dokumantarna drama "Fuocoammare" (Požar na moru) redatelja Gianfranca Rosija o migrantskoj drami na Sredozemlju kod  otoka Lampeduse dobio je u subotu ovogodišnjeg Zlatnog medvjeda za najbolji film 66. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. - Ovu nagradu posvećujem stanovnicima Lampeduse koji svoje srce otvaraju onima koji dolaze na ovaj otok a moje misli su sa svima koji su se uspjeli domoći ovog otoka nade - rekao je redatelj Gianfranco Rosi nakon što mu je predsjednica ovogodišnjeg žirija Berlinalea, američka glumica Meryl Streep uručila nagradu za najbolji film 66. Berlinalea, Zlatnog medvjeda. Streep je rekla kako je "ošamućena" dobrim filmovima koje su ona i međunarodni žiri vidjeli proteklih dana ali da je "Fuocoamare" "srce ovog festivala". 

 U filmu "Fuocoammare", koji je s još 18 filmova konkurirao u glavnom programu, se kroz priču jedne migrantske obitelji i obitelji jednog ribara s Lampeduse prikauje sudbina stanovnika ovog otoka na koji već godinama dolaze izbjeglice iz sjeverne Afrike. Njemački mediji činjenicu da se Zlatni medvjed po prvi put nakon 60 godina dodjeljuje jednom dokumentarnom filmu ocjenjuju kao dodatno upozoravanje na aktualnu političku situaciju vezanu uz migrantsku krizu u Europi. Ova tema je i prevladavala i provlačila se kroz sve sekcije ovogodišnjeg festivala.

Tanoviću Srebrni medvjed

Srebrni medvjed, veliku nagradu žirija, što se smatra drugom najvažnijom nagradom festivala, dodijeljen je filmu "Smrt u Sarajevu" poznatog bosanskohercegovačkog redatelja Danisa Tanovića.

 Film koji je nastao u bosanskohercegovačko-francuskoj koprodukciji prikazuje situaciju u jednom sarajevskom hotelu u kojem se priprema svečanost povodom 100. godišnjice atentata na austrougraskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda, a čiji se radnici pripremaju na štrajk. Film se temelji na kazališnom djelu francuskog filozofa Bernarda-Henri Levyja "Hotel Europa". Nagrada za režiju dobila je francuska redateljka Mia Hansen-Loeve za film "Budućnost". Srebrnog medvjeda za najbolju žensku ulogu ovogodišnjeg Berlinalea dobila je danska glumica Trine Dryholm za ulogu u filmu "Komuna" poznatog danskog redatelja Thomasa Vinterberga. Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je tuniskom glumcu Majdu Mastouri za ulogu u filmu "Hedi".

Poljak Tomasz Wasilewski dobitnik je Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij a osmosatni filipinski film "Uspavanka za bolnu tajnu" redateljke Lav Diaz nagrađen je nagradom Alfred Bauer za izuzetni umjetnički doprinos. Na 66. Berlinalu koji je započeo 11. veljače a završava u nedjelju danom rezerviranim za široku publiku, prikazano je preko 400 filmova. U programu Panorama je prikazan i film hrvatskog redatellja Zrinka Ogreste "S one strane" koji je nagrađen posebnim priznanjem žirija Europa Cinemas Label.

>>Na Berlinalu prikazan film Zrinka Ogreste "S one strane"

Komentara 3

MO
mobitel20
23:39 20.02.2016.

Ove narucene "nagrade" preuzetnih pacifista kakve dodjeljuju tzv.hrvatskim filmovima stalno iste tematike su sramota i za HAVC i za "rezisere"(sami se ne nazivaju redateljima). "Pomirenje" u srcedrapateljskim pozama izmedju" jednako krivih "pripadnika balkanskih plemena je konstanta koja predstavlja ubijanje istine,pravdee i postenja. Poglavito kada takvi "reziseri" nemaju nikakvu potrebu niti umjetnicki poriv da snime objektivan film o stvaranju drzave, njenom oslobadjanju...sramota ! Kazalistarci od 401 hrvatskog djeteta uprizoruju samo , inace kontroverzan, slucaj stradanja jedne djevojcice srpske nacionalnosti. Kao da je to bilo pravilo, a ne iznimka !!! Eto, to jesu izdajnici, i takvi traze smjenu Zlatka H...

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
00:14 21.02.2016.

pa zar su retardirani da im treba ziri dati posebnu nagradu...cuj posebnu i to u spici dnevnika...a onda zlatni srebrni medvjed ide...nigdje ni ogreste ni matanica...hahaha posebna nagrada je dokaz da je film u hrvata slucaj sa posebnim potrebama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije