Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filmushka

Ruski filmski tjedan otvoren filmom o bijegu iz zloglasnog Sobibora

U kinu Europa otvoren festival ruskog filma Filmushka
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/12
27.03.2019.
u 23:39

'Sobibor' je neupitno kvalitetno filmsko ostvarenje, no, priznaje i producent Vasiljev, nije film kojeg ćete gledati kako bi se opustili

U kinu Europa održano je svečano otvorenje prvog ruskog filmskog tjedna Filmushka, koji organizira Večernji list uz podršku Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu. ​​Festival nazvan "Filmushka" je, kaže ruski veleposlanik Anvar Azimov, samo jedan od mnogo projekata planirane kulturne suradnje Ruske Federacije i Hrvatske. Uz ovaj filmski festival, u lipnju se u Zagrebu obilježava Dan Moskve, a organizirani su i nastupi ruskog baleta u Zagrebu i HNK u Sankt-Peterburgu.

Ovim filmskim festivalom se, kako je istaknuo glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, Zagrebu nastoji približiti bogata ruska kulturna scena.

– Malo koja nacija može se pohvaliti takvim velikanima u filmskoj, kazališnoj, glazbenoj i drugim umjetnostima – zaključio je.

„Filmushku“ je otvorio film "Sobibor" poznatog ruskog glumca i redatelja Konstantina Habenskog. Film je adaptacija knjige Ilije Vasiljeva, ujedno i producenta i scenarista ove ekranizacije, nastao prema istinitoj priči o bijegu iz Sobibora, nacističkog koncentracijskog logora smrti, smještenog u Poljskoj.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Važno je napomenuti i kako je ovo najveći do sada ruski film o holokaustu, ali i prvi koji tematizira ovaj povijesni događaj. To je svakako neobično ako na umu imamo ulogu sovjetskih vojnika u ovom pothvatu, jednom od samo dva bijega iz logora u Drugom svjetskom ratu koji bi se mogli nazvati uspješnima.

U proljeće 1943. u Sobibor pristigli su sovjetski ratni zarobljenici, među kojima je bio i Aleksandar Pečerski,  Rus židovskog podrijetla, junak filma i stvarnog bijega iz Sobibora. Zatvorenici, koji su već neko vrijeme kovali plan za bijeg, u pridošlicama su vidjeli svoju priliku za organizaciju masovnog egzodusa iz logora smrti. Naposljetku uspijevaju, no nameće se pitanje - pod koju cijenu?

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

„Sobibor“ je neupitno kvalitetno filmsko ostvarenje, no, priznaje i producent Vasiljev, nije film kojeg ćete gledati kako bi se opustili. Mučan je i teško probavljiv, ali kao takav je podsjetnik na brutalnost fašističkih režima i opomena svima da povijest ne ponavljamo.

– Nadam se da ćete nakon gledanja ovog filma dobro razmisliti i postati malo bolji i malo osjećajniji – poručio je svima okupljenima Anvar Azimov.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije