Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kino Kinoteka

Rujan u francuskom stilu: nakon Tatija gledamo Jean-Luca Godarda

Kino Kinoteka
Foto: Promo
1/22
18.09.2017.
u 13:57

“Postoji film prije Godarda i film nakon Godarda." (F. Truffaut)

U novom tjednu kino Kinoteka nastavlja ciklus Jacquesa Tatija, s filmovima Trafic (1971). i Parada (1974.), nakon čega započinje s prikazivanjem ciklusa jednog od najpoznatijih redatelja francuskog novog vala, Jean-Luca Godarda.

Posljednji Tatijev filmski naslov u kojem se pojavljuje slavni lik gospodina Hulota – Trafic bit će prikazan u utorak, 19. rujna. Ovoga puta Hulot je dizajner automobila koji kreće na put u Amsterdam kako bi na sajmu automobila predstavio svoj najnoviji model. No na putu ga očekuju mnoge prepreke i pitanje je hoće li stići na vrijeme.  U srijedu, 20. rujna slijedi razigrana i maštovita Parada u kojoj Tati na pozornici izvodi cirkuska djela i još jednom se dokazuje kao majstor komedije.

Foto: Promo

Sredinom tjedna u Kinoteku stiže francuski novi val (Nouvelle vague)  s najboljim filmskim uratcima jednog od svojih začetnika i najznačajnijih predstavnika, Jean-Luca Godarda. Ciklus započinje u četvrtak, 21. rujna s naslovom Do posljednjeg daha iz 1960. godine, koji se uvrštava među najvažnija ostvarenja ovog pokreta, a riječ je ujedno i o prvom Godardovom filmu uopće. U ulozi Michaela Poiccarda gledamo Jean-Paula Belmonda koji nakon krađe i ubojstva s djevojkom pokušava pobjeći u Rim. Do posljednjeg daha označio je i prekretnicu unutar novovalnog pokreta, između ostalog zbog uporabe tzv. jump cuts – iznenadnih promjena kadra. 

U petak, 22. rujna gledamo Živjeti svoj život, Godardovu dramu iz 1962. o životu mlade parižanke ispričanu kroz dvanaest priča s Annom Karinom u glavnoj ulozi. Nana (A. Karina) radi u trgovini gramofonskim pločama, no sanja o tome da postane glumica te odlučuje ostaviti muža i dijete. Bez novaca i bez mogućnosti da upiše glumu prepušta se životu pariške prostitutke. Uskoro se zaljubi u mladog umjetnika i pokušava prekinuti sa starim načinom života. Glazbu za film potpisuje legendarni Michel Legrand. 

Foto: Promo

Tjedan u Kinoteci zatvorit će u subotu, 23. rujna glasoviti Mali vojnik iz 1963., s motivima alžirskog rata i ponovno Annom Karinom u glavnoj ulozi. Film prati Brunu, mladog člana francuske tajne službe koji u Švicarskoj pokušava izbjeći regrutaciju. Odbija zadatak da ubije aktivista alžirskog Fronta nacionalnog oslobođenja (FLN) i u međuvremenu se zaljubljuje se u Veronicu nepoznatih političkih veza. Francuzi počinju sumnjati da je dvostruki agent. 

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna, osim za subotnju projekciju koja se prikazuje u sklopu programa Centra Cesarec Vrata širom otvorena uz besplatan ulaz za sve građane. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.

Više informacija: www.centarcesarec.hr // www.facebook.com/KinoKinoteka

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije