Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAZBENA OBITELJ

Rucneri slave 40 glazbenih godina

23.02.2018.
u 17:07

Draganov brat Zlatko violončelist je Zagrebačkih solista, a njegova supruga i djeca pripadaju uglednom društvu filharmoničara

Dugogodišnja prva violončelistica orkestra zagrebačkog HNK Snježana Rucner, prvi violist Zagrebačke filharmonije Dragan Rucner i njihova djeca, violončelistica Ana i violist Mario, samo su jedan ogranak vjerojatno najbrojnije zagrebačke glazbeničke obitelji. Draganov brat Zlatko je violončelist, član Zagrebačkih solista, dok njegova supruga Dubravka kao kontrabasistica i njihova djeca Korana i Vinko, violinistica i violončelist, također pripadaju uglednom društvu zagrebačkih filharmoničara. Drugi naraštaj tako je najbolji dokaz koliko su njihovi roditelji ujedno i uspješni pedagozi. Međutim, nikada se Rucneri nisu producirali isključivo na račun brojnosti profesionalnih glazbenika u obitelji, premda su mogli sastaviti i vlastiti komorni gudački orkestar.

Umjetnost važnija od krvi

A kako su im djeca odabrala iste instrumente, sin očev, a kći majčin, Snježana i Dragan Rucner u svom su gudačkom kvartetu uvijek imali i dvije violine različitih prezimena. No i ti bi glazbenici i glazbenice bili “posvojeni”. Uostalom, gudački kvartet sam po sebi je sastav u kojem su umjetničke veze ponekad i čvršće od onih krvnih, obiteljskih.

Kvartet Rucner ovih je dana proslavio 20 godina postojanja i rada, a ujedno i 40 godina umjetničkog djelovanja Snježane i Dragana Rucnera. Nije nimalo slučajno što je njihov novi CD, koji su predstavili u toj prigodi, posvećen isključivo glazbi jednog suvremenog hrvatskog autora, njihova dugogodišnjeg suradnika i prijatelja Tomislava Uhlika. Snimali su Rucneri i Piazzolu s glasovitim svjetskim bandeonistom Peterom Soaveom, koji je također došao na njihovu proslavu, kao i neobične transkripcije orguljskih Bachovih i Händelovih koncerata s Ratkom Vojtekom. Rucneri su muzikalni, znatiželjni i inovativni. Ali posebna odlika njihova kvarteta, koja je bila i misao vodilja svih sezona njihova koncertnog ciklusa Godišnja doba u Hrvatskom glazbenom zavodu, bliska je suradnja s hrvatskim skladateljima.

U dva desetljeća svog djelovanja Kvartet Rucner potaknuo je, naručio, praizveo i snimio vrijednu zbirku suvremene hrvatske komorne glazbe. Anđelko Klobučar, Josip Magdić, Emil Cossetto, Ivo Josipović, Miljenko Prohaska i mnogi drugi autori pisali su za njih, a na novom diskografskom izdanju svojim su obljetnicama pridružili i 60. rođendan Tomislava Uhlika, snimivši niz njegovih skladbi inspiriranih raznovrsnim folklornim izričajem.

Nadahnuti Slavonijom

Snimili su i videospot svirajući na trgu ispred đakovačke katedrale te na poljima Slavonije i Baranje, Uhlikovu “Malu slavonsku rapsodiju”. S violinisticima Ivanom Penić Defar i Anom Paulom Knapić Franković pitkom Uhlikovom glazbom u spotu ozvučili su i impresivan nastup konja i jahača iz ergela u Đakovu i Kopačevu.

Za Rucnere se rado komponira, Rucnere se rado sluša, glazba je doista njihov način života i najveće veselje, što je pokazao i slavljenički koncert prošle nedjelje u maloj dvorani Lisinskog.

Ključne riječi

Komentara 1

NI
Nikomah95
18:27 23.02.2018.

Iskrene čestitke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije