Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjerno susjedstvo

Roman 2010. godine po izboru Amazona i u hrvatskom prijevodu

Vjerno susjedstvo
\"
03.04.2012.
u 13:22

Roman nije toliko krimić koliko obiteljska drama; zaplet priče ne počiva toliko na potrazi za ubojicom koliko na potrazi za motivom, piše u recenziji Tanje Tolić

Mozaik knjiga izdao je kriminalistički roman irske književnice Tane French "Vjerno susjedstvo", čime domaća publika prvi put može čitati njezino djelo jer dosad nije bilo prijevoda, a najveća internetska knjižara na svijetu Amazon proglasila ga je romanom godine 2010. po izboru čitatelja.

U svom trećem romanu French se fokusirala na klasičnog policijskog detektiva Francka Mackeyja koji rješava zločin iz vlastite prošlosti. Stari kovčeg pronađen u napuštenoj zgradi, koji pripada bivšoj mu djevojci Rosie, naglo baca Franka u djetinjstvo i mladost koje očajnički želi zaboraviti. Dok pokušava riješiti tajnu davnog ubojstva svoje prve ljubavi, on istodobno otkriva istine o vlastitoj prošlost i prošlosti svoje obitelji koje bi mu mogle zauvijek promijeniti život.

"Vjerno susjedstvo slijepa je ulica u dijelu Dublina koji se naziva Liberties, a koji je nekad predstavljao sinonim za siromaštvo i očaj irske radničke klase. – Svi s kojima sam odrastao bili su sitni kriminalci, ne zbog zloće nego zato što su se ljudi na taj način snalazili – primjećuje glavni junak. On mrzi kvart svoga djetinjstva ne zbog kriminala nego zbog sitničavosti, tračanja, lažnog katoličkog morala i jeftine melodrame. Otac mu je grubi pijanac, a manipulativna majka sjajno se služi tehnikama okrivljavanja, negodovanja i uživanja u tuđoj nesreći. Zato se Frank, jednom kada je sa 19 otišao, nikada nije vratio, a kćer Holly drži podalje od svojih roditelja. Frank je mislio pobjeći mnogo dalje; planirao je emigrirati u Englesku sa svojom djevojkom Rosie te noći kada je otišao zauvijek prije 22 godine. Ali Rosie se nije pojavila pa je pretpostavio da je odlučila otići bez njega. Svoju obitelj okrivio je što su je preplašili. No na kraju nikada nije napustio Dublin...

Vjerno susjedstvo nije toliko krimić koliko obiteljska drama; zaplet priče ne počiva toliko na potrazi za ubojicom koliko na potrazi za motivom. Teror je ovdje zapakiran u svakodnevno. A glavni junak, koji je istodobno i detektiv i "žrtva", sam je za sebe psihološka studija, pored tolikih drugih psihijatrijskih slučajeva", piše u recenziji Tanje Tolić na internetskom portalu Najbolje knjige.

Komentara 1

DU
Deleted user
10:12 06.04.2012.

prema recenziji, ovo je skoro ista priča kao i u filmu \"Zlatne godine\" :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije