Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba protiv moljaca

Rojevi parazitskih osa pušteni u britanske muzeje

26.02.2021.
u 10:30

Britanski muzeji razvili su nov i neobian način borbe protiv nametnika u svojim povijesnim zdanjima.

Osim nedostatka posjetitelja u britanskim muzejima, pandemija koronavirusa sa sobom je donijela još jedan nepredviđeni problem. National Trust, organizacija koja se brine o engleskoj kulturnoj baštini, objavila je istraživanje koje je pokazalo da se broj štetočina u muzejima i povijesnim zdanjima tijekom 2020. povećao za čak 11 posto. Veliki problem predstavljaju moljci, koji su počeli nagrizati dragocjene tekstile, tapiserije i namještaj.

– Nema posjetitelja i jedva da ima osoblja. Tišina, tama i mir savršeni su uvjeti za život i razmnožavanje štetočina – kazala je konzervatorica Hillary Jarvis.

Iz National Trusta zato su se dosjetili inovativnog načina da se izbore s problemom moljaca. U zgrade u kojima su se razmnožili ti dosadni kukci pustit će rojeve malenih parazitskih osa Trichogramma evanescens koji moljce tamane tako što polažu jaja u njihove ličinke tako da se novi moljci ne mogu izleći. Nakon što izlegu jaja, umru prirodnom smrću, a te osice su velike tek 0,5 milimetara i iz National Trusta uvjeravaju da posjetiteljima neće smetati jer ne napadaju ljude i uopće ih neće moći vidjeti. Prva proba neobičnog pristupa odvit će se u Blickling Hallu, rodnoj kući Anne Boleyn, gdje se nalaze tapiserije ruske carice Katarine Velike, a moljci već ozbiljno prijete slavnoj tapiseriji s likom Petra Velikog.

– Moljci predstavljaju veliku opasnost za stare tkanine i namještaj i njihova restauracija bila bi vrlo skupa. Ovo je praktičan i ekološki održiv način na koji se naši muzeji mogu nositi s infestacijama – kazala je Jarvis.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije