Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLEMIKA Odgovor Arsena Oremovića na komentar Zlatka Viteza

Rock Around-A-Vitez

22.04.2008.
u 18:00

Izjavu Zlatka Viteza o “svemu naopakom” nisam iskoristio da njemu držim predavanja. To me kao prvo ne zanima, a, kao drugo, poznato je da vječiti polemičar radi polemike JEDINI može i ima pravo držati predavanja drugima, što je dodatno pokazao u podcjenjivačkom i svađalačkom dijelu intervjua na duplerici subotnjeg Večernjakova Obzora (toliko o uskraćivanju prostora kazalištarcima u našim novinama).

Nakaradnost
Dakle, nisam se ni opravdavao, ni “češao gdje me svrbi”, nego naprosto njegovu izjavu iskoristio kao povod za komentar modernijih shvaćanja kulture koja nisu isključivi trend Večernjaka. Istim su tragom krenuli drugi dnevnici i mediji u ovoj zemlji; što dalje objašnjavati kada ste reportažu s koncerta Parafa mogli gledati čak i u Vijestima iz kulture HTV-a?

Vitezu to može djelovati nakaradno, kao što je meni nakaradno 2008. nazivati “pop pjevačima” Dylana, Cavea, Arsena Dedića i/ili Rundeka (to su imena pjevača s naših kulturnih stranica), oduzimati im kulturološko značenje i tražiti da ih se ne povezuje s gospodom “pravim umjetnicima”. I po kojim su to viteškim pravilima ti ljudi umjetnici kad rade u kazalištu, na filmu ili pišu knjige, a kad snimaju albume, onda pripadaju tzv. sceni?

Viteza nikada nisam sretao ni na jednoj filmskoj projekciji, ciklusu nekog filmaša, na festivalu ili u knjižari, o koncertima da ne govorim, i daje li mi to pravo poentirati da nikada nije prešao prag kina, knjižnice ili koncertne dvorane? Ako me ne sreće po šankovima kazališnih kuća jer ne volim biti nijema publika “veličinu00E2” u njihovim after-hours predstavama, ne znači da nemam pojma što se događa u kazalištu ili da me ne zanima.

Svjedok obrane
Kad već poteže za jezik, Histrionski dom posjećivao sam upravo u društvu jednoga od lučonoša Večernjakove kazališne kritike koje spominje i taj mi je gospodin svjedok da sam ostajao do kraja komada, premda su sjedala u Domu tako uređena da osobi višoj od 170 cm i s više od 75 kilograma nakon 20 minuta mogu zaustaviti krvotok, s fatalnim posljedicama. No, rado ću se odazvati Vitezovu pozivu u goste, osobito ukoliko cijelu predstavu odsjedi pored mene.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije