Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK ZAGREB

Roberto Bolle balet pleše poput Terminatora: bez limita ljudskoga tijela

Roberto Bolle i prijatelji
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/2
05.10.2017.
u 10:48

Spajajući plesne osnove i moderne elemente, talijanski velikan pokazao je budućnost baleta

On je Terminator baleta! Dok ga gledate, na trenutke zaboravljate da je pred vama na sceni čovjek od krvi i mesa. Njegova je tehnika superiorna, tijelo Michelangelovo djelo koje hoda i pleše, šarm dječački... Čak i kada je okružen nekim od najboljih plesača svijeta, njegova karizma pršti s pozornice i nijednog trenutka nema dileme oko toga tko je najveća zvijezda.

Nepodnošljiva lakoća plesa

Baletna gala večer “Roberto Bolle i prijatelji” svake godina svijetom pronosi najbolje od najljepše umjetnosti. Ovog puta, dvije večeri zaredom, ta je “moćna gomilica” plesala na sceni HNK Zagreb u povodu obilježavanja 25. obljetnice potpisivanja Memoranduma o zaštiti prava talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji.

Usporedba Bollea s Terminatorom nije nimalo slučajna. Naravno, on nije baletni stroj, ali ovaj gala koncert počinje njegovim solom “Prototype reloaded”, nevjerojatnim spojem osnovnih plesnih pozicija (dakle samim temeljima klasičnog baleta) na glazbu Leonarda de Amicisa.

Taj solo koji Bolle pleše u interakciji s animacijom, koja kao da izvire iz njegova tijela u pokretu, najbolji je dokaz zašto je upravo balet umjetnost budućnosti. Ovaj velikan plesa podjednako suvereno vlada klasikom, neoklasikom i modernim baletom i pri tome odaje laiku neshvatljiv dojam “nepodnošljive lakoće plesa”.

Vidjeli smo ga i u duetu iz prvog čina “Romea i Julije”, uz partnericu Mariju Eichwald, s kojom pleše jednočinku suvremenog plesa intrigantna naslova “Mono Lisa”, te u romantičnom velikom finalu koji vodi u ljubavni sretan kraj, također uz nevjerojatnu interakciju s animacijom – “Rencontre” u kojem pleše s Ludmilom Konavalkovom.

Osim spomenutih prvakinja u ovoj baletnoj gala večeri plesali su i: Adiarys Almeida, Taras Domitro i Dinu Tamaziacaru, a Bolle je ugostio i dvoje mladih baletnih umjetnika, oboje iz Boljšoja: Alenu Kovalevu i Jacopoa Tissija. Njih dvoje vidjeli smo u duetu iz trećeg čina “Labuđeg jezera” (susretu Princa i Crnog labuda) u moćnom dokazu superiornosti ruske škole baleta koja i danas vlada svijetom.

Prosvjetiteljska misija

Nakon ovakve baletne večeri nameće se tek jedno pitanje: kako bilo tko na svijetu može reći da ne voli balet. Ovo je, naime, učinkovito “oružje” u umjetničkoj misiji koju si je Bolle sam zadao, a koja se sastoji od popularizacije baletne umjetnosti. A za sve nevjerne Tome tek jedna usporedba: zamislite 80 minuta u kojima Pele, Maradona, Ronaldo, Messi... pokažu najbolje driblinge, finte, golove... Čini se nemogućim? E, u baletu se upravo to i dogodi!

Ključne riječi

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije