Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazba zavladala Samoborom

Ritam marimbe i udaraljki kao uvertira Samoborskoj glazbenoj jeseni

Samoborske glazbene jeseni
Foto: Promo
1/5
26.09.2017.
u 10:12

Marimba Week i ove godine uvertira je u festival i to uz 5 koncerata udaraljkaških virtuoza

Iako je svečano otvorenje 42. izdanja Samoborske glazbene jeseni zakazano za petak, 29. rujna, glazba je već zavladala Samoborom. Uvertira u festival i ove je godine Marimba Week Ivane Bilić, a prva večer ove udaraljkaške rapsodije u ponedjeljak, 25. rujna, bila je u znaku jazz vibrafonista i kompozitora Christosa Rafalidesa. Ovaj grčki umjetnik u goste je pozvao I.N.K. Experiment Duo (Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch) i Flam-a Duo (Luis Camacho i Francesco Mazzoleni) te su publiku oduševili simbiozom vibrafona i marimbi u izvedbama skladbi Rafaela Hernandeza, Egborta Gismontija te, naravno, Christosa Rafalidesa.

Marimba Week traje u samoborskoj Galeriji Prica do 29. rujna, a na programu nudi 26. rujna od 20 sati koncert bugarske marimbistice Vassilene Serafimove i francuskog pijanista i kompozitora Thomasa Enhcoa. U srijedu, 27. rujna, na programu su dva koncerta. Prvo će u 17 i 30 nastupiti Flam-a Duo, a od 21 sat pravu poslasticu pripremio je samoborski Sudar Percussion, koji će u svom Cocktail Concertu izvesti prilagođene aranžmane tradicijske glazbe iz Makedonije, Srbije, Rumunjske, Bugarske i Izraela. U četvrtak od 20 sati predstavit će se kanadska udaraljkašica Beverley Johnston, kojoj će se na pozornici pridružiti I.N.K. Experiment Duo. Završni dan ovogodišnjeg Marimba Weeka pripast će polaznicima Masterclassa pod vodstvom Ivane Bilić, koji će svoje novostečeno znanje prezentirati 29. rujna od 18 sati u velikoj kino dvorani POU Samobor.

Nakon uvertire, krenut će program 42. Samoborske glazbene jeseni tijekom koje će do 8. listopada biti održano niz koncerata, a na svečanom otvorenju 29. rujna nastupit će naša proslavljena pijanistica Martina Filjak. Festival potiče suradnju vrhunskih glazbenika, a ta ideja bit će realizirana u srijedu i četvrtak, 4. i 5. listopada, kada nastupaju Borivoj Martinić-Jerčić (violina), Gernoth Süßmuth (violina), Aleksandar Milošev (viola), Jelena Očić (violončelo), Monika Leskovar (violončelo), Jose Gallardo (klavir), Martina Filjak (klavir), Petrit Çeku (gitara) i Mihael Paar (klarinet). U programu posebno mjesto zauzima i koncert Simfonijskog orkestra HRT-a s violočelistom i dirigentom Enricom Dindom. Na završnom koncertu, 8. listopada, publici će se predstaviti Vokalni ansambl Antiphonus i Hrvatski barokni ansambl.

Foto: Promo

Uz izvođače, festival je pozornost usmjerio i prema skladateljima organiziravši natjecanje New Note. Tako će 7. listopada, nakon dodjele nagrade, Zagrebački solisti praizvesti prvonagrađenu skladbu sa 6. međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note Croatia 2017. Riječ je o skladbi "Water Rituals" koju je napisao talijanski skladatelj Andrea Portera.

Tijekom Samoborske glazbene jeseni bit će održano i 14. međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić. Stručnom povjerenstvu i publici predstavit će se 6 solista u borbi za dvije nagrade - za ukupni umjetnički dojam te najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora. Pobjednici prošlogodišnjeg natjecanja Kvartet saksofona Ardemus i Cantus Ansambl pod vodstvom dirigenta Berislava Šipuša na završnoj večeri natjecanja 3. listopada praizvest će skladbu "In modo classico" Davorina Kempfa. Nastupit će i prošlogodišnji dobitnik nagrade Grada Samobora i HDS-a za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora Lovre Marušić.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Zagrebačka županija, Grad Samobor te Addiko Bank Hrvatska. Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije