Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPK 2020

Rijeka dobila 140 milijuna kuna za obnovu Galeba i Benčića

03.02.2020.
u 10:50

Tijekom 2020. u Rijeci će se održati tristotinjak kulturnih programa s više od šesto događanja. U organizaciju programa uključeno je gotovo 350 partnerskih organizacija, a partneri i umjetnici dolaze iz više od 55 zemalja Europe i svijeta

Trideset tisuća posjetitelja na programima u kojima je tijekom samo 24 sata sudjelovalo čak petsto umjetnika, od čega dvadeset tisuća u riječkoj luci na kompleksnoj produkciji “Opere industriale” u čijoj je izvedbi sudjelovalo oko 130 umjetnika, bilanca je prvog dana Europske prijestolnice kulture u Rijeci.

– Službeni početak bogate kulturne godine obilježili smo odajući počast riječkim radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji ovog kraja. Kao lokaciju odabrali smo riječku luku jer je ona simbol moderne i otvorene Rijeke, zbog čega je i slogan Rijeke Europske prijestolnice kulture “Luka različitosti”. Jedinstvenost ovog programa osigurala je i brojna publika na Molu longu koja je zvonila, navijala, stvarala buku i svjetlo, te sudjelovala u izvedbi kao živi instrument – istaknula je Emina Višnić, zadovoljna do sada postignutim.

U izvedbi koju je prenosio HTV, a koja je, kako je istaknuo redatelj Dalibor Matanić, izbrisala granice između publike i izvođača, te pozornice i grada, sudjelovao je finski zbor muškaraca koji vrište, zveckaju i viču, ansambl od dvadeset riječkih gitarista, deset bubnjara, plesači, zvončari, šahtofonisti i posebno atraktivan radnički orkestar brusilica, varioca i iskri, predvođen Zoranom Prodanovićem Prljom koji je između glazbenih segmenata podsjećao na najdramatičnije i najzanimljivije događaje iz povijesti grada. I samu “Operu industriale” potpisuju domaće kreativne snage – Riječani Josip Maršić i Zoran Medved, u orkestraciji Frana Đurovića.

Atraktivni vatromet iznad brodica koje su kružile morem zaključio je službeni dio otvaranja, nakon čega su se građani razišli po klubovima koji su radili do jutra, pri čemu se u mnogima gotovo nije isplatilo čekati na ulazak s obzirom na gužvu koja je nastala.

I dok se u mamurno nedjeljno jutro po riječkim kafićima prepričavali dojmovi, te debatiralo je li naglašeni antifašistički ton otvaranja bio suviše (jugo)nostalgičan ili je baš takav bio potreban podsjetnik na ustavne vrednote Hrvatske u današnjem vremenu, organizatori EPK2020 nemaju mnogo vremena za odmor.

Danas se u Rijeci otvara “Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma”, koji u Zagrebu ne dobiva zasluženu pozornost, a organizira ga Tanja Vrvilo, jedna od najupečatljivijih izvođačica “Opere industriale”.

Tijekom 2020. u Rijeci će se održati tristotinjak kulturnih programa s više od šesto događanja. U organizaciju programa uključeno je gotovo 350 partnerskih organizacija, a partneri i umjetnici dolaze iz više od 55 zemalja Europe i svijeta. Među najavljenim izložbama posebno su atraktivne Klimtova “Ljubav smrt ekstaza”, te “Pokretna slika je živa” pionirke performansa i videoinstalacije Nan Hoover. Najavljene su i gala izvedbe opernih zvijezda Karite Mattile i Eline Garanče, te brojni operni, baletni i dramski programi među kojima se ističe Needcompany festival koji kreće krajem veljače.

Osim što se pripremaju novi kulturni programi, u Rijeci se i naveliko gradi. Zgrada MMSU u kojoj je otvorena izložba Davida Maljkovića tek je prva u novoj kulturnoj četvrti koja će niknuti na prostoru industrijskog kompleksa Rikard Benčić, planira se i obnova zgrade Exportdrva i temeljita rekonstrukcija Titova broda Galeb. Za ove obnove Rijeka je dobila bespovratna europska financijska sredstva od gotovo 140 milijuna kuna, a dio radova završit će tek 2021. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije