Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šibenik Dance Festival

Riječka Čipka stiže na Tvrđavu sv. Mihovila

Foto: HNK Rijeka
1/4
13.07.2020.
u 12:49

"Čipka", nova predstava baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke, bit će izvedena prve večeri ovogodišnjeg Šibenik Dance Festivala, u ponedjeljak 20. srpnja, na Tvrđavi svetog Mihovila.

„Ova se baletna večer sastoji od tri dijela od kojih je svaki inspiriran drugačijim propitivanjem elemenata umjetnosti čipke. Ipak, svi segmenti postavljeni su u osnovni kostur koji plesačima služi kao mreža prostornih pravaca. Tvrđava svetog Mihovila sa svojom impozantnom ptičjom perspektivom i neupitnom ambijentalnošću perfektan je lokalitet za ovu predstavu. Svojom autentičnošću sama tvrđava nudi još jednu dodatnu razinu užitka gledanja predstave“, kazala je ravnateljica baleta riječkog HNK Maša Kolar koja potpisuje koncept i koreografiju predstave.

Predstava "Čipka" nadahnuta je izradom čipke, njezinom ornamentikom, poviješću, životom čipkarica, paškom nošnjom i folklornom glazbom.

„Iz građe čipke izvlačila sam maksimum vizualne forme za ovaj rad, a iz njezina tkanja te minimalnih i jednostavnih, ali zato prepoznatljivih motiva uzimala sam glavne koreografske elemente poput prostornih putova, plesnog leksika, ritma i, naravno, odnosa među plesačima. Transkripcija čipke u plesnu umjetnost bio je zahtjevan, ali i izazovan kreativni rad“, otkrila je Maša Kolar.

Predstava "Čipka" na jedinstven način povezuje kulturno dobro i današnje plesne umjetnike, a njezina je koreografska interpretacija upotpunjena glazbom skladateljice Tene Novak Vincek, dramaturgijom Maje Marjančić, kostimografijom i scenografijom Petre Pavičić te oblikovanjem svjetla Saše Fistrića.

Predstava je premijerno izvedena prošli mjesec u Rijeci, a izvedba u Šibeniku prva je izvan matičnog kazališta.

Program festivala na šibenskim srednjovjekovnim tvrđavama održava se u suorganizaciji s Tvrđavom kulture Šibenik na čijim se internetskim stranicama (www.tvrdjava-kulture.hr) nalaze informacije o kupnji ulaznica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije