Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Splitsko ljeto

Rigoletto na Peristilu otvara niz od 48 kulturnih događaja na 15 lokacija

Foto: HNK Split
20.06.2019.
u 12:23

Verdijev "Rigoletto" na Peristilu u režiji Dražena Siriščevića i pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, dramska  premijera "Britanik/Kaligula" u režiji Gorana Golovka, baletna premijera "Piazzolla/Stravinski" na mističnom Sustipanu koju uz Igora Kirova pripremaju još četiri poznata svjetska koreografa, Mozartov "Requiem" u prigodi otvaranja spomenika Tonču Petrasovu Maroviću koji je napisao "Sonatu za staro groblje na Sustipanu", prvo izvođenje naše najpopularnije opere "Ero s onoga svijeta" na Rivi u Makarskoj, disperzija predstava izvan Splita, vraćanje starih ambijentalnih pozornica, koncerti, izložbe, filmske projekcije, gostovanja, reprize najboljih naslova ..., najupečatljivije su značajke po kojima će se, nadamo se, pamtiti 65. Splitsko ljeto koje će se održati u tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza.

 Srećko Šestan, novi intendant HNK Split koji će u vruću fotelju službeno zasjesti 1. srpnja, na prvoj konferenciji pred novinarima prvenstveno se zahvalio ekipi s kojom je nekoliko mjeseci u kontaktu, koja je pripremila međunarodni ljetni festival izvukavši maksimum u kreativnom, organizacijskom i tehničkom smislu. Ponaosob se zahvalio vd ravnatelju Opere Ivi Lipanoviću, vd ravnateljici Drame Jasni Jukić, vd ravnatelju Baleta Igoru Kirovu te naravno Goranu Golovku.

Ovogodišnje Splitsko ljeto nudi publici tridesetisedam opernih, dramskih, baletnih, koncertnih izvedbi, izložbi, filmskih projekcija te jednu književnu promociju u ukupno 48 događanja, na petnaest lokacija u gradu Splitu, ali i lokacijama u Vrlici, Makarskoj, Gatima, Sitnu Gornjem, Saloni. 

- 65. Splitsko ljeto objedinjuje ideja prožetosti izvedbenih umjetnosti s ambijentalnim prostorima - naglašava prof. Golovko.

Na Peristilu će se Festival otvoriti potpuno novim, "prebačenim" u sadašnje vrijeme "Rigolettom" kojeg postavlja Dražen Siriščević, jer kako veli maestro Lipanović, riječ je o svevremenskoj temi. Kao prave male dragulje najavljuje devet koncerata u sklopu Festivala te posebno koprodukciju s Ljubljanskim festivalom kojeg će 2. srpnja otvoriti Splićani s "Aidom"

Dramski program donosi reprizu fenomenalne "Orestije" pod Mosorom, dugovječnu predstavu "Smij i suze starega Splita", u Gatima besplatnu izvedbu "Ol smo za jedan dan", a nacionalna prvakinja Ksenija Prohaska igrat će svoju "Marlene Dietrich" te tako obilježiti dvadesetogodišnjicu premijere te monodrame. U Kašteletu će se gledati predstave koje govore o ženskim pitanjima, a na Sustipanu, tradicionalno popularni domaći i inozemni baleti.

Na pitanje svih pitanja koje se postavlja već mjesecima u HNK Split - tko će mu biti najbliži suradnici, novi intendant Srećko Šestan odgovara: "Raspisat ću nakon Splitskog ljeta pozivni interni natječaj." Ma što to značilo.

Komentara 1

Avatar prahrvat
prahrvat
15:31 20.06.2019.

Mislio sam po naslovu da je netko povraćao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije