Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI DOKUMENTARAC HBO-A

Republikanski jastreb izbacio je Trumpa iz filma o svojoj karijeri

John McCain
Privatni album
04.06.2018.
u 20:10

Možda i kajući se zbog nekih odluka, senator McCain učinio je sve da ga se nakon smrti upamti kao velikana koji se borio za pravu stvar.

Nije često da neki visokorangirani političar snimi vlastiti nekrolog. No, baš je to učinio John McCain, republikanski senator kojega će se najčešće u američkim medijima spojiti s pojmom ‘jastreb’. “John McCain: Kome zvona zvone” dokumentarac HBO-a s dvostrukim znaćenjem: Hemingwayjeva je knjiga njemu omiljena, a naslov jasno signalizira i siguran kraj važnog američkog političara. Ovaj nekadašnji ratni zarobljenik u Vijetnamskom ratu te sin i unuk američkih admirala s četiri zvjezdice koji je prošle godine nakratko posjetio i Hrvatsku, natjecao se i za predsjednika Amerike.

Uveli antiintelektualizam

U tom smislu pamtit ćemo ga po jednoj drugoj osobi, Sarah Palin koja mu je srušila kampanju. Ali je njezina pojava uvela i nešto drugo, antiintelektualizam u republikansku stranku. No uz velikane kao što su Bill Clinton, George W. Bush, Henry Kissinger, John Kerry i Joe Biden i filmu mena ni Palin ni Donalda Trumpa, čiju uvredu McCain ne zaboravlja. The Donald je, naime, o McCainu rekao da se za njega ne bi niti znalo da nije u Vijetnamu bio zarobljen, o nekom herojstvu tu nema govora. Nekako je u svemu tome i potka u sjajno produciranom ali očito nepotpunom dokumentarcu o simbolu američke politike koji je svjestan kako mu ne ostaje još dugo. Kroz cijeli film imate taj osjećaj kako se nitko, barem iz čiste pristojnosti, nije usudio reći ništa loše o pacijentu s terminalnom bolešću. A vješto se izbjegla ta kontroverza McCaina kao Trumpova kritičara koji upozorava kako Amerika ide u krivom smjeru, no koji je s Palinovom barem odškrinuo vrata ulasku upravo takvog vjetra u sobu američke politike. Možda i kajući se zbog nekih odluka i procjena, senator McCain učinio je sve da ga se nakon smrti upamti kao velikana koji se uvijek borio za pravu stvar. Tako će u filmu priznati pogrešku kada je kao kongresmen primao novac i od bankara Charlesa Keatinga što je kasnije rezultiralo skandalom ali će vodu okrenuti na svoj mlin govoreći kako je to iskoristio za promjenu u načinu kako se financira američka politika i u njoj ostvaruje utjecaj. No, ima dosta stvari o kojima se u filmu ne govori, ili se govori premalo. A mnogo je razloga što se Johna McCaina naziva jastrebom. Sklonost vojnim intervencijama pokazivao je još za Ronalda Reagana kada je podupirao nikaragvanske Contrase, dok je čileanskog diktatora Augusta Pinocheta čak i posjetio. Među prvima je počeo zastupati ideju invazije na Irak što će se kasnije i ostvariti te uvući Ameriku u niz krvavih sukoba na Bliskom Istoku pa konačno i u konflikt s Rusijom. Snažna je potpora u tome bio predsjedniku Georgeu W. Bushu s kojim je 2000. vodio prljavu bitku za kandidaturu za američkog predsjednika pri ćemu ga se proglašavalo i mentalno nestabilnim.

Preteča Charlotesvillea

Upravo u toj kampanji protiv Busha 2000. nije se ogradio od isticanja konfederativne zastave u Južnoj Karolini, što govori da prošlogodišnji događaji u Charlottesvilleu svoje korijene imaju znatno prije Trumpa. Ali, zato se vješto iskorištava trenutak iz kampanje protiv Baracka Obame 2008. godine. Na rečenicu u kojem ga jedna mitingašica informira kako Obamu ne voli jer je Arap McCain odgovara kako je Obama pravi Amerikanac i to ne može dopustiti. Što se može zaključiti, da se McCain borio protiv trumpizma u začeću ili su budući trumpisti prirodno u Trumpu prepoznali ono što u McCainu nisu dobili a očekivali su? Senator je gotovo istodobno kad i film objavio i knjigu očito želeći do kraja poravnati račune izmirujući se prije svega s političkim protivnicima. Političar do kraja.

John McCain
1/11

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije