Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Izrugivanje Krista"

Renesansno remek-djelo pronađeno u kuhinji prodano za 24 milijuna eura

Foto: Actéon Hôtel des Ventes de Senlis
28.10.2019.
u 13:17

"Izrugivanje Krista", djelo firentinskog umjetnika Cimabuea iz 13. stoljeća, sasvim slučajno pronađeno je u francuskom gradu Compiegneu, sjeverno od Pariza. Remek-djelo rane renesanse godinama je visilo iznad štednjaka u kuhinji jedne 90-godišnjakinje, koja je bila uvjerena kako se radi o običnoj ikoni. Vrijednost slike naslutila je Philomène Wolf iz aukcijske kuće Senlis tijekom posjeta kući zbog procjene pokućstva te predložila vlasnici da je odnese na stručnu procjenu, no ni ona nije sanjala da je to djelo majstora Cimabuea.

Vrijednost slike veličine samo 26x20 centimetara procijenjena je na između 4 i 6 milijuna eura, ali nepoznati je kupac na aukciji dao mnogo veću ponudu te je prodana za čak 24 milijuna eura. To je djelo ujedno i jedini Cimabue koji je ikada prodan na aukciji, a sada se nalazi u društvu deset najskupljih slika na svijetu uz radove poput Rembrandtova "Portreta žene", slike "Salvator Mundi" Leonarda da Vincija i djela Rubensa, Rafaela i Pontorma.

Cimabue, poznat i pod imenom Cenni di Pepo, smatra se ocem talijanske renesanse, a sačuvano je samo 11 njegovih djela. Smatra se i da je "Izrugivanje Krista" jedna od osam scena s većeg Cimabuevog diptiha, a osim nje, poznate su nam još samo dvije scene koje se čuvaju u londonskoj Nacionanoj galeriji i newyorškoj Kolekciji Frick

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije