Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skulptura

Recesijsko cvijeće Gorana Štimca u Gliptoteci HAZU

Goran Stimac, skulptura iz serije Recesija, Gliptoteka 11. 2014.
30.11.2014.
u 18:49

Štimac je inspiraciju i građu za svoje nove radove pronašao u autentičnom ambijentu, skladištu željeznog otpada u industrijskoj zoni Čavle kod Rijeke

Evo nama Gorana Štimca, akademskog kipara i profesora iz Rijeke, u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU! Nova serija skulptura zove se Reciklaža, primjereno njegovoj čvrstoj oblikovnoj poetici, ali i stvarnosti. Primjereno sadašnjici, u kojoj se ne troši novo nego staro u kojem se nalazi ili stvara nova ljepota i nova svrha. Štimac je reciklažni genije – stvara novu prirodu od metala odbačenog u prirodu. Njegovi divovski metalni cvjetovi i amorfne tvorevine nasađene na krhke šipke nose naslove umjetnikova doživljaja stvarnosti obilno zalijevanih emocijom, ali ne i sentimentom. Kustos izložbe i povjesničar umjetnosti Radovan Vuković tumači nam umjetnikov "spoj estetike otpada, radymadea i istraživačkog procesa u odnosu na jezik i strukturu djela i samu prirodu materijala".

Vidi njegovu intuiciju umjesto hladnog plana. Vidi usađene konceptualističke geste. Vidi postmodernu dozvolu da se u ispitivanju jezika likovnosti posluži i sklopovima lirske figuracije. I napokon, između ostaloga, zanimljivu recesijsku činjenicu da je Štimac inspiraciju i građu za svoje nove radove pronašao u autentičnom ambijentu, skladištu željeznog otpada u industrijskoj zoni Čavle kod Rijeke. 

>> Goran Martin Štimac je 'Škartdirektor' Galerije ULUPUH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije