Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Yalda, noć oprosta

Bizarni reality show u kojem gledatelji glasaju čiji će život biti pošteđen

20.07.2020.
u 17:23

Radnja iranskog filma “Yalda, noć oprosta”Massouda Bakhsha inspirirana je stvarnom TV emisijom koja se emitira u toj zemlji. U procjepu između ostvarene, pa izgubljene modernosti i šerijatske tradicije na koju se iznova pozivaju iranski moćnici, sudbine žena postaju predmetom najbizarnijeg spektakla.

Svjetla su upaljena, kamere spremne, uskoro se uključujemo uživo. Precizno ušminkani, pa i našminkani voditelj sjedi između dvije žene pokrivenih glava. Mlađa je Maryam, priprosta djevojka osuđena na smrt zbog ubojstva svojeg mnogo starijeg partnera. Starija je Mona, visokoobrazovana kći dobrostojeće Maryamine žrtve koju su doveli u studio kako bi Moni spasila život.

Daleko od distopije

Da bi se to dogodilo, potrebno je da joj javno oprosti grijeh, za što će dobiti i izdašnu novčanu kompenzaciju, pod uvjetom da se publika ovog reality showa sažali nad mladom zločinkom i uplati dovoljno novca za otkup njezina života. Dok voditelj facilitira proces isprike i oprosta, gledatelji putem SMS poruka glasaju zaslužuje li Maryam živjeti.

Iako zvuči kao potpuna distopija, radnja iranskog filma “Yalda, noć oprosta” koju smo upravo opisali inspirirana je stvarnom TV emisijom koja se emitira u toj zemlji. U procjepu između ostvarene, pa izgubljene modernosti i šerijatske tradicije na koju se iznova pozivaju iranski moćnici, sudbine žena postaju predmetom najbizarnijeg spektakla, čijim je prikazom redatelj Massoud Bakhshi osvojio nagradu za najbolji međunarodni film na prestižnom festivalu Sundance.

Svojim prijašnjim filmom “Ugledna obitelj” prikazanim 2012. godine u Cannesu izazvao je velik skandal i zabranu prikazivanja u rodnom Iranu, zbog čega je i porađanje njegova drugog filma trajalo punih osam godina. “Yalda, noć oprosta” u Hrvatskoj je premijerno prikazana na Festivalu mediteranskog filma u Splitu, a sada i u nezavisnoj kinomreži.

Emancipacija za imućne

Posebno je tu zanimljiv prikaz klasnih razlika i relativne emancipacije žena koje si to mogu priuštiti, kao i uporabe moderne tehnologije u provedbi barbarskih, anakronih zakonskih odredbi. U gotovo sapuničkim obratima teško je odlučiti za koga navijate i nad čijom sudbinom strepite, pogotovo zahvaljujući uvjerljivoj izvedbi mlade glumice Sadaf Asgari, kao i razornoj glumačkoj snazi iskusne Behnaz Jafari.

Ako imate sreće da živite u gradu u kojem usprkos pandemiji i dalje funkcionira kino, svakako provjerite je li na repertoaru i ovaj film, koji se gleda poput napetog sudskog trilera, s jedne strane prateći događanja pred kamerama, a s druge još veću dramu koja se odvija u režiji i na hodnicima TV kuće koja emitira show.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije