Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aktualna tema

Ratna svakodnevica u kazalištu: 'Cigla' Filipa Šovagovića u petak premijerno u Gavelli

Filip Šovagović
Žarko Bašić/PIXSELL
07.05.2019.
u 16:24

Prošlo je više od 20 godina od praizvedbe, a pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića, 'Cigla' napokon dolazi u vlastito mjesto radnje - Zagreb

Je li ratna tematika još uvijek aktualna i možemo li se s njom poistovjetiti? Teme rata na platnima i pozornicama, čini se, ne izumiru, a u to će nas ponovno uvjeriti 'Cigla' glumca, redatelja i autora Filipa Šovagovića. Iako je smještena upravo u hrvatsku metropolu, predstava koja je 1998. godine osvojila HNK u Splitu, prvi put dolazi na zagrebačke kazališne daske u Gavellu, u petak, 10. svibnja.

Prije više od dvadeset godina 'Ciglu' je uprizorio poznati redatelj Paolo Magelli, a sada je Šovagovićevo djelo u predstavu pretočio redatelj Krešimir Dolenčić. U Gavelli ćemo tako imati priliku gledati novu/staru priču o izgubljenoj generaciji čija je egzistencija tada uvjetovana, ali i kasnije obilježena ratnim događanjima.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Zbilju tadašnjeg doba pratimo kroz prizmu četvorice braće Ciglenečki i njihove interpretacije onoga što ih je snašlo. U petak ćemo tako premijerno u Zagrebu pronaći odgovor na pitanje koliko je 91. godine zapravo ostalo u današnjici?

"U vrijeme kada je napisana i praizvedena, 'Cigla' je bila jedan svježi tekst o ratu i poraću", izjavio je Dolenčić na konferenciji za novinare, 3. svibnja i objasnio kako je 1991. godina postala "gotovo kao neka metafora života. Danas uzbune i mobilizacije postoje u nekom drugom obliku – danas smo pucanjem, mobilizacijama, uzbunama i ratovima opterećeni na jedan drugačiji način", prenosi Hina.

Šovagovićevu braću Ciglenečke oživjet će Filip Križan (Cigla), Ranko Zidarić (Levi), Enes Vejzović (Adam) i Ivan Grčić (Stanko), a na sceni će im se pridružiti Tena Nemet Brankov (Đana), Ivana Bolanča (Elvira) i Đorđe Kukuljica (Picek).

Komentara 1

UJ
ujo41
19:30 07.05.2019.

e moj Filipe uzminti tu svoju ciglu i dobro se opali po glavi ludari koja je izabrala onu odurnu antifu za tvoju drugaricu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije