Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi posmrt CD

Rasprodaja Hendrixove baštine došla je do kraja

Jimi Hendrix
18.03.2013.
u 12:22

Hendrixov originalni tonac Eddie Kramer najavljuje da je ovo posljednji posmrtni studijski album – neka tako i bude – ali najavljuje nova live izdanja

Diskografska industrija dovela je Jimija Hendrixa do statusa da jedini može skinuti grupu The Doors s neslavnog trona - trona izvođača s najviše nepotrebnih posmrtnih albuma. Doduše, između njih postoji određena razlika; dok Doors forsiraju koncertne snimke i alternativne verzije već objavljenih skladbi (lani su neuspjelo pokušali jednu od rijetkih neiskorištenih pjesama lansirati kao singl), dotle kod Hendrixa ima dosta live albuma, ali glavninu ipak čine neobjavljene studijske snimke.

Sve te skladbe koje se već desetljećima povlače potječu iz istoga vrela – sa snimanja albuma koji je trebao izaći nakon “Electric Ladyland”, a danas nam je poznat kao “First Rays Of The Rising Sun”. To je faza hard-soula s Billyjem Coxom i Buddyjem Milesom, najbolje predstavljena live remek-djelom “Band Of Gypsies”. Album je bio gotovo završen, no Hendrix je umro, ostavivši priličan broj pjesama u raznim fazama dovršenosti. Među njima ima doista briljantnih i nezaobilaznih pjesama, ali sve su one već ugledale svjetlo dana (najviše zahvaljujući spomenutom albumu “First Rays... koji je zapravo jedino što od tih izdanja doista morate imati u kolekciji da bi bila potpuna).

Otkako je Hendrixova baština sredinom devedesetih došla u ruke Hendrixove obitelji bar se nešto promijenilo. Objavljuje se u originalnim izdanjima u kojima je ostala nakon Hendrixove smrti, bez besmislenih nadosnimavanja drugih glazbenika koja su karakterizirala njegova posmrtna izdanja u sedamdesetima. U tom smislu, najnoviji posmrtni album “People, Hell & Angels” nosi veliki kuriozitet – skladbu “Crash Landing” koju ovdje prvi put nalazimo u netaknutom obliku. Pravo čudo s obzirom na to da se radi o gotovo završenoj pjesmi i jednoj od najreprezentativnijih iz te faze Hendrixove karijere. Ostale pjesme koje prikazuju svu raskoš njegova talenta – uvodna “Earth Blues”, “Somewhere” poznata kao “Somewhere Over Rainbow” - već smo čuli u sličnim, pa i boljim izdanjima, novost “Hey Gypsy Boy” je izvrstan, ali ima također ishodišne točke na “First Rays”, a ostatak albuma varira između nepotrebnih nedorađenih instrumentala i skladbi koje već imamo u milijun (boljih) drugih izvedbi (“Hear my Train A-Comin’”, “Bleedin’ Heart”).

Hendrixov originalni tonac Eddie Kramer najavljuje da je ovo posljednji posmrtni studijski album – neka tako i bude – ali najavljuje nova live izdanja. Hm, nije li i to područje već pokriveno s nenadmašnim “Band Of Gypsies”, “In Concert”, “Live At Monterey”, “Woodstock”...?

Ocjena: 3/5

 

 

Jimi Hendrix – People, Hell & Angels, 2013.

Pjesme:

1. Earth Blues

2. Somewhere

3. Hear My Train A Comin’

4. Bleeding Heart

5. Let Me Move You

6. Izabella

7. Easy Blues

8. Crash Landing

9. Inside Out

10. Hey Gypsy Boy

11. Mojo Man

12. Villanova Junction Blues

 

Komentara 1

Avatar Vrijeme
Vrijeme
14:54 18.03.2013.

Jedva cekam da poslusam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije