Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
evelin novak

Raskošnim sopranom predstavila skladateljski hrabre “Međimurske legende”

VL
Autor
Denis Derk
23.03.2021.
u 10:33

Članica berlinske Državne opere Unter den Linden prvo je u Varaždinu, a onda u Zagrebu prvi put izvela vokalni ciklus “Međimurske legende”.

Suradnja između zagrebačkog i varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta već daje odlične rezultate. Nakon što je Drama zagrebačkog HNK gostovala u Varaždinu s predstavom Monike Herceg “Gdje se kupuju nježnosti”, Varaždinci su uzvratili iznimnim koncertom međimurske sopranistice s berlinskom adresom Evelin Novak. Članica berlinske Državne opere Unter den Linden prvo je u Varaždinu, a onda u Zagrebu prvi put izvela vokalni ciklus “Međimurske legende” varaždinskog skladatelja Davora Bobića, nastao na poticaj nekadašnjeg glavnog urednika Hrvatskog radija Zorana Brajše i međimurske sopranistice Ljiljane Labazan.

Riječ je o hrabrom skladateljskom viđenju poznatih i manje poznatih međimurskih narodnih popijevki koje su u svojim notnim ostavštinama ostavili velikani popijevke sa sjevera Hrvatske Florijan Andrašec i Vinko Žganec. Raskošni i voluminozni operni sopran Evelin Novak kao stvoren je za interpretaciju dinamički razigranih popijevki kao što su to “Zakaj si grlica smrt želiš”, “Vu pšenici biele ruže cveteju”, “Mura”, “Ljubav se ne trži” i “Znaš ti golub kaj je došel”. Izvedbi su bitno pridonijeli i dirigent Matija Fortuna, koji bi trebao biti češći gost hrvatskih pozornica, predvodeći obećavajući Orkestar mladih glazbenika.

Evelin Novak je zagrebačkoj publici itekako željnoj susreta s domaćim opernim umjetnicima koji su osvojili međunarodne pozornice priuštila i još nekoliko arija, od kojih bi svakako trebalo izdvojiti ariju Marguerite “Ah, je ris de me vois si belle” iz Gounodova “Fausta”, ali i vatreno izvedenu ariju Sylvie “Heia, heia in den Bergen” iz Kalmanove “Kneginje čardaša”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije