Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lisinski subotom

Radovan Vlatković uz mlade hrvatske duhače

28.02.2012., Zagreb - Kornist Radovan Vlatkovic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
28.11.2014.
u 13:48

Slavni hornist gostuje u popularnom ciklusu, na programu koncerta je skladba koju je Vlatković prvi i posljednji put do sada svirao prije 17 godina u Domu hrvatske vojske

Je li Radovan Vlatković puhač ili duhač? Je li njegov rog puhaći ili duhaći instrument? U hrvatskoj glazbenoj terminologiji koriste se podjednako obje varijante, premda će profesor Prerad Detiček, utemeljitelj ozbiljnog studija roga u Hrvatskoj, pa tako i Vlatkovićev profesor, uvijek ponavljati: puhači su u tvornici stakla, a glazbenici su duhači.

O terminološkoj pomutnji, ili možda o bogatstvu jezika, govori i to što će Radovan Vlatković sutra u Lisinskom svirati Koncert za rog i puhače Tomislava Uhlika uz Duhački orkestar Muzičke akademije, a praizveo ga je prije 17 godina uz Puhački orkestar Hrvatske vojske u Domu hrvatske vojske. Uz to, nastup Duhačkog orkestra MA na internetskoj se stranici Lisinskog najavljuje naslovom "Puhači s dušom".

Kako god ih zvali, kad Radovan Vlatković puhne ili dune u svoj rog, tu više nisu potrebni ni lingvisti, ni prevoditelji. Njegovi virtuozno oblikovani tonovi nisu samo od zatitranog toplog zraka, nego doista i od ljudske i umjetničke duše. Pedagog podjednako cijenjen u Londonu, Madridu, Zürichu i Salzburgu, te solist sa svjetskih pozornica, između japanske i američke turneje dolazi kući, u Zagreb.

- Prije nastupa u Lisinskom uvijek više vježbam, to je ipak domaći teren - najavljuje Vlatković, uz smijeh, ovaj koncert, ali i snimanje dan kasnije u sklopu velikog projekta snimanja svih skladbi za rog hrvatskih skladatelja.

Studentski će orkestar svoje umijeće pokazati skladbama Mendelssohna i Hindemitha, ali i Licitarskim srcem Krešimira Baranovića i Simfonijskim kolom Jakova Gotovca koje je za duhački orkestar priredio Vilim Marković. Dirigent je Mladen Tarbuk, a mnogima će u mislima biti i nedavno preminuli skladatelj i dirigent Krešimir Šipuš koji je ravnao praizvedbom Uhlikove skladbe prije 17 godina.

>> Velika čast bez povlastica koja se zaslužuje samo velikim radom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije