Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Lovačka družina" na hrvatskom

Puno laži, droge, psihopat i leš. Krimić koji će oduševiti ljubitelje Agathe Christie

16.04.2020.
u 12:01

Školski primjer “who-done-it” krimi-priče smješten je na zabačeno ali luksuzno imanje, negdje u divljini Škotske, koje devet starih prijatelja iznajmljuje ne bi li tamo dočekali Novu godinu. Za svaku preporuku!

“Mnoštvo tajni i zdrava doza podmuklosti. Više nikada nećete svoje stare prijatelje promatrati na isti način” ili “prvorazredan uradak u kojem se stranice okreću same od sebe”, neke su od kritika koje idu uz veliki svjetski hit “Lovačka družina” britanske spisateljice Lucy Foley, koji je upravo preveden na hrvatski jezik u izdanju Mozaika knjiga.

I pročitavši ga, potpisujemo svaku riječ. Knjiga možda neće zadovoljiti one koji očekuju jezične bravure, ali ljubitelji dobrog krimića, doslovno na tragu Agathe Christie, pročitat će je u dahu.

Školski primjer “who-done-it” krimi-priče smješten je na zabačeno ali luksuzno imanje, negdje u divljini Škotske, koje devet starih prijatelja iznajmljuje ne bi li tamo dočekali Novu godinu. Londonci su, školovani na Oxfordu, uglavnom iz imućnih obitelji, iako ne jednakih polazišnih točaka po pitanju karakteristika kao što su izgled, intelekt, zloća, ljubomora, ekshibicionizam, a u ekipi ima čak i psihopata. Ne veže ih više ništa osim starog prijateljstva, postali su odrasli, novi ljudi, ali koji sa sobom vuku cijeli set tajni i frustracija koje će ih iz sata u sat, kako raste količina ispijenog preskupog šampanjca i tabletica za podizanje raspoloženja, odvesti u totalnu katastrofu i kulminirati ubojstvom. Priču će pogoršati snježna mećava zbog koje nitko s imanja ne može otići, ali niti doći im u pomoć i izbaviti ih iz horor-situacije.

Dio po dio radnje Foley vješto pripovijeda kroz protagoniste koji se čitatelju obraćaju u prvom licu, a tu su i popratni likovi zaposlenika na imanju koji u priču unose i svaki svoje demone. Autorica pokazuje duboko razumijevanje ljudske psihe i njene transformacije u ekstremnim uvjetima.

Inteligentno napisana, toliko da prilično dugo i ne zna je li leš muška ili ženska osoba, knjiga stilom neodoljivo podsjeća na staru britansku školu krimića. Zbog mnoštva likova među kojima su sumnjivi apsolutno svi, paralela bi se mogla povući s “Deset malih crnaca” Agathe Christie koja je svojih deset likova u krimiću iz 1939. godine na sličan način zatočila na otok. Ostala je to, spomenimo, do danas Agathina najuspješnija knjiga prodana u više od 100 milijuna primjeraka, čime je ujedno sedma najpopularnija knjiga svih vremena, a ekranizirana je i dramatizirana u nekoliko navrata te je izašla čak i u obliku videoigre.

“Lovačka družina” prvi je krimić Lucy Foley, iza sebe ima i nekoliko povijesnih romana, i izvorno je objavljen 2018. godine.

Ideju za njega dobila je sa suprugom ljetujući na imanju u blizini Fort Williama, opisanom u knjizi, nakon što su joj vlasnici opisali negostoljubivost tog mjesta zimi. Odmah joj je bljesnula ideja i na licu mjesta zapisala je natuknice za svoj budući mračni, psihodelični roman na tragu omiljene joj autorice Patricije Highsmith.

Foley je studirala englesku književnost na Durhamu i UCL-u, a potom nekoliko godina radila u izdavačkoj industriji kao urednica beletrističkih naslova.

Ovih dana izašao je i njezin novi krimić “The Guset List”, koji već svrstavaju na popis najboljih ove godine, a dok čekamo njegov hrvatski prijevod, topla je preporuka da nabavite “Lovačku družinu” i uz nju uzbudljivo odvalite još jedan dan izolacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije