Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Art park

Pula dobila park skulptura vrijedan 4,35 milijuna kuna

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/4
19.06.2019.
u 11:23

Pula je dobila novo i neobično mjesto za šetnju. U turističkom naselju Verudela otvorio se Art Park, u kojem se na 5500 četvornih metara nalazi sedam skulptura. Radovi su to osmero domaćih afirmiranih umjetnika: Erosa Čakića, Gualtiera i Simonea Mocennija, Roberte Weissman Nagy, Bojana Šumonje, Siniše Majkusa, Vedrana Šilipetra i Roberta Paulette, koji su svi odreda (osim Majkusa) Puležani.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL


– Riječ je o projektu čiji je primarni cilj oplemeniti i obogatiti turističku ponudu trajnim vrijednostima iz područja suvremene likovne umjetnosti. Bit će tu prostor za igru, šetnju i odmor, dok će ljubitelji umjetnosti moći uživati u djelima afirmiranih kipara – izjavila je u povodu otvaranja Parka direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj.

Svaka skulptura 10.000 eura

Projekt je koštao oko 4,35 milijuna kuna, od čega je Grad Pula uložio 550 tisuća, Arena Hospitality Group 375 tisuća, Zagrebačka banka sto tisuća dok je ostatak osigurala Turistička zajednica Pule. Inicijator projekta bio je upravo izvršni direktor Arena Hospitality grupe Reli Slonim, koji je oduševljeno izjavio kako je ovo za buduće generacije i za vječnost. 
Kako prenosi Glas Istre, samo na honorare umjetnika potrošeno je 525 tisuća kuna, a svaka je skulptura plaćena 10.000 eura bruto. U cijenu od gotovo 4 i pol milijuna kuna ulaze naravno i honorari za koncept, uređenje parka, osmišljanje vizualnog identiteta... Izrada skulptura sveukupno je koštala 644.747 kuna.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Najskuplja je bila skulptura “Vremenski stroj” Bojana Šumonje koja je koštala čak 162.308 kuna, dok je Siniša Majkus od žice izradio svoj rad za samo 11.977 kuna.

Tradicija obrade kamena

Spomenuta Šumonjina skulptura futurističkog izgleda izgrađena je od metala i visoka 4,5 metara, dok na vrhu ima funkcionalno krilo slično rotoru helikoptera. Akademski slikar Robert Pauletta svoju je instalaciju hodajućeg mozga, koji podsjeća i na oblak, posvetio piscu Harukiju Murakamiju. I Vedran Šilipetar poigrao se motivom oblaka, a njegovi su “Kumulusi” napravljeni od kortena te čelika s patinom i efektom hrđe. Oblake voli i Siniša Majkus, a njegova se žičana skulptura zove “Oblaci se kotrljaju Učkom”. Djelo oca i sina Gualtiera i Simonea Moccenija kameni kip na ulazu, također inspiriran oblacima, ali i glazbom i putovanjima. Kamena su i vrata, točnije portal umjetnika Erosa Čakića, koji je svojim radom ukazao na dugu tradiciju obrade istarskog kamena. Oblik kostura ribe, ili pak broda, izradila je Roberta Weismann Nagy, a za svjetlosne efekte koji je oživljavaju, zaslužan je Marko Bolković. Čitavom parku posebnu draž daje i osvjetljenje koje je osmislio nagrađivani dizajner svjetla Dean Skira, čijim su svjetlima ukrašene i krošnje i debla drveća u parku.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Komentara 1

DA
Danijel2
07:36 27.06.2019.

Za pozdraviti je otvaranje ovakvog objekta. Spoj hortikulturne i kiparske umjetnosti u cilju stvaranja atraktivnog prostora koji traži biti posječen. Kiparstvo nisu samo skulpture povijesnih osoba. Bravo Istra, neki drugi su još daleko od vas, još nisu niti shvatili nitii značenje "lungo mare" šetnica uz more.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije