Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novogodišnji koncert

Publika će Bečkim filharmoničarima pljeskati virtualno na najslavnijem koncertu klasične glazbe

VL
Autor
Denis Derk
28.12.2020.
u 11:20

Tradicionalni Novogodišnji koncert Bečke filharmonije održat će se 1. siječnja u Zlatnoj dvorani Musikvereina, ali publika će ga pratiti virtualno.

Iako su sva kazališta i koncertne dvorane u Beču zbog dosta strogih epidemioloških mjera zatvorene već mjesec i pol, tradicionalni Novogodišnji koncert Bečke filharmonije nije došao u pitanje. Održat će se 1. siječnja u Zlatnoj dvorani Musikvereina, a koncertom će ravnati ugledni talijanski maestro Riccardo Mutti i to šesti put. Prvi put je pred Bečke filharmoničare stao još 1. siječnja 1993. godine, a posljednji 2018. godine. Mutti sljedeće godine slavi osamdeseti rođendan, a s Bečkom filharmonijom surađuje već pola stoljeća.

Nedostižnih dvadeset i pet puta Novogodišnjim je koncertom Bečke filharmonije ravnao austrijski dirigent Willi Boskovsky, a među dirigentima koji su najčešće dirigirali ovim koncertom su bili i Clemens Krauss i Lorin Maazel. Prvi Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara izveden je 31. prosinca 1939. godine, a od 1941. godine tradicionalno se održava svakog prvog siječnja, kao simbolični i radosni početak nove godine. Već dulje vrijeme svake godine se mijenjaju dirigenti koji ravnaju možda i najslavnijim koncertom klasične glazbe na svijetu, a koji pobožno prenose ili prikazuju televizije iz devedesetak zemalja svijeta.

Ipak, Novogodišnji koncert Bečke filharmonije donosi i veliku novinu. Održat će se bez publike i to prvi put u povijesti upravo zbog epidemioloških mjera koje su zatvorile brojne bečke koncertne dvorane koje baš u prosincu imaju vrhunac prebogate glazbene sezone. No, spretni Austrijanci doskočili su i ovom problemu, pa ovogodišnji koncert ipak neće proći bez pljeska. Zahvaljujući inicijativi austrijske televizije i tehnološkim mogućnostima, gledatelji ispred malih ekrana moći će glazbenike nagraditi virtualnim pljeskom. Pljesak će odjeknuti Zlatnom dvoranom zbog posebnog softvera i zvučnog sustava tvrtke Poet Audio iz Graza, a moći će se čuti i u televizijskom prijenosu uživo.

Stoga ORF poziva ljubitelje glazbe da se prijave na poveznicu www.mynewyearsconcert.com i svojim pljeskom daju podršku Bečkim filharmoničarima i svim ljubiteljima glazbe diljem svijeta. Putem iste poveznice mogu se poslati i obiteljske fotografije, a izabrani uradci iz cijelog svijeta će se moći vidjeti i u izravnom prijenosu pred doista milijunskim auditorijem u trenutku kada se začuje pljesak.

Na repertoaru ovogodišnjeg koncerta su djela obitelji Strauss, ali i skladbe rođenog Splićanina Franza von Suppea te Carla Zellera, Karla Millockera i Karela Komzaka. A odmah nakon završetka izravnog prijenosa, moći će se kupiti i diskografska izdanja najnovijeg slavnog međunarodnog koncerta klasične glazbe bez kojeg mnogi ljudi diljem svijeta ne mogu zamisliti Silvestrovo niti dostojni ulazak u Novu godinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije