Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova HRT-ova emisija

Publici ćemo pokazati da kultura može biti zabavna

Dražen Ilinčić
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
12.01.2019.
u 10:00

Urednik Dražen Ilinčić potpisuje novu emisiju HRT-A Kultura s nogu koja će u udarnom terminu od 16. siječnja zamijeniti Pola ure kulture

Nakon nešto manje od četvrtine stoljeća koliko se emitirala na programu Hrvatske radiotelevizije (HRT), emisiju Branke Kamenski Pola ure kulture zamijenit će (na neki način) Kultura s nogu.

Riječ je o polusatnom “infotainmentu” čija se premijera, pod autorskim i uredničkim vodstvom Dražena Ilinčića, očekuje 16. siječnja na Prvom programu. Osim Ilinčića, voditelji će biti i mladi glumci Zagrebačkog kazališta mladih i Kazališta Trešnja Mateo Videk i Jure Radnić. Mjesto urednice pripast će, jasno, i Branki Kamenski. Vrijeme emitiranja? Ni manje ni više nego udarni termin – 20.05 sat.

– Koncept emisije bit će nešto drukčiji od onoga na koji su gledatelji navikli kada je riječ o emisijama o kulturi – govori Dražen Ilinčić, koji će nastojati na zabavan način prenijeti aktualnosti s domaće kulturne scene. Emisija će, u trideset minuta trajanja, biti podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu sugovornici će biti gosti koji su u tom trenutku, zbog promocije knjige, uspješne predstave, premijere filma ili nečega sličnoga aktualni.

Opušteni razgovori

– Cilj nije da se promovira projekt gostiju, nego da se opuštenim, ali upućenim razgovorom gledatelje zainteresira za kulturne teme – govore iz uredništva emisije Kultura s nogu. Kako bi se dobilo na dinamici, u posljednjim minutama prvoga dijela emisije dogodit će se “kopernikanski obrat”. Gosti će, naime, zamijeniti uloge s Ilinčićem te će oni moći postavljati pitanja samom voditelju.

– Posebnu ćemo pozornost dati dinamici i zabavnosti cijele emisije, a o tome kako ću zadržati gledatelje ne mogu govoriti jer ih još nemam – s osmijehom govori Ilinčić. S druge pak strane, udarni termin, koji će jednom tjedno biti rezerviran za Kulturu s nogu, zadržat će, nadaju se urednici, gledatelje pred malim ekranima.

– Termin nam sigurno može olakšati u privlačenju sve većeg broja gledatelja, a na nama je da trideset minuta uredimo najbolje što znamo – govori Ilinčić. Nakon prvoga dijela emisije i dinamičnoga razgovora, drugi će dio biti rezerviran za neku kulturnu temu zanimljivu javnosti. Riječ je o pitanjima poput kako i zašto funkcioniraju dva suprotstavljena društva književnika ili kakva je i koliko je vidljiva scena elektroničke glazbe u Hrvatskoj i slično. Budući da se u Kulturu s nogu planiraju dovesti i brojni gosti s glazbene scene, bit će tu i pjesme i muziciranja uživo u studiju.

– Između prvog i drugog dijela predviđena je petminutna reportaža u kojoj se na duhovit ili barem malo pomaknut način nudi tjedni pregled kulturnih zbivanja – piše u opisu emisije.

Nova emisija uvijek je rizik

U prvoj emisiji gosti će biti Vinko Brešan, zbog filma “Čija je ovo država” koji ruši sve rekorde gledanosti. Brešanu će se u studiju pridružiti Branko Brezovac zbog svoje predstave “Posljednja noć”, koja na temelju “Kratkoga izleta” Ratka Cvetnića, “Prigovora savjesti” Johna Boynea i “Posljednjih dana čovječanstva” Karla Krausa na ironičan način tematizira temu rata. Treći gost prve emisije mladi je pijanist Aljoša Jurinić koji suvereno gradi svoju karijeru, o čemu svjedoči još jedna koncertna sezona koja je pred njim. Tako će već cijeli idući mjesec provesti na turneji u Japanu da bi u rano proljeće skoknuo natrag u Europu, a potom otišao na kinesku turneju.

Tematski dio emisije bavit će se spomeničkom kulturom. Povod je svakako nedavno postavljeni spomenik Kuzme Kovačića prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu koji je još prije postavljanja izazivao velike polemike javnosti.

O spomeničkoj će kulturi govoriti kipari Nikola Vudrag, Ivan Fijolić i Denis Krašković. Svakako, u emisiji će biti i tjedni pregled kulture za koji je zadužen Rudi Pavlović.

– Ne bih volio raditi velike najave i prognoze o daljnjem tijeku emisije jer pokrenuti novu emisiju uvijek je veliki rizik. Malo koje uspiju. Mi se samo možemo nadati najboljem – rekao je Ilinčić uoči premijere svoje, prema svemu sudeći, duhovite emisije o kulturi.

>> Razvodi poznatih u 2018.

Komentara 8

DU
Deleted user
11:58 12.01.2019.

pederastija

MA
Matrix5
17:02 15.01.2019.

Nema vise pola ure kulture?! Zamjenjuje je kultura s nogu hahahaa ono na ex🤣 Zakaj ne bi bilo kultura obara s nogu

SM
stari_mačak
23:07 18.01.2019.

Ilinčiću, vi se šalite. Ne razumijem, kako bilo kakva kultura pored ovoliko zabavne nekulture u nas Hrvata, može biti zabavna i - kome?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije