Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka filharmonija

Prvoklasni nastup prvoklasnih umjetnika

Zagrebačka filharmonija
Zagrebačka filharmonija
28.04.2018.
u 23:21

Još je jedna proljetna večer protekla u prekrasnom glazbenom ozračju istaknutih muzičara, a već idućega petka, 4. svibnja svojim nastupom u Crvenom ciklusu oduševit će vas naš šef-dirigent David Danzmayr i naš član orkestra – trombonist Mario Šincek

Dirigentsku palicu Zagrebačke filharmonije na koncertu u petak, 27. travnja, preuzeo je njezin šef-dirigent David Danzmayr, a u solističkoj se izvedbi još jednom iskazala besprijekorna hrvatska pijanistica svjetskoga glasa Martina Filjak.

U prvom dijelu koncerta, orkestar Zagrebačke filharmonije izveo je Šest njemačkih plesova – orkestralnu obradu Antona Webera skladatelja Franza Schuberta. Zatim se filharmoničarima pridružila „umjetnica galvanizirajuće snage“ s „magnetskom scenskom prisutnošću” izvevši Saint-Saënsov 2. koncert za klavir i orkestar u g-molu, djelo nastalo u samo sedamnaest dana. Svojim je briljantnim nastupom, kao i pojavom na pozornici među Zagrebačkim filharmoničarima, Martina Filjak dokazala neospornu kvalitetu i lakoću sviranja. Odlično raspoloženu Filjak publika je pozvala na bis te je u ispunjenoj dvorani Lisinski izvela i dodatak – Bachov Preludij za orgulje koji su svi prisutni nagradili dugotrajnim grandioznim pljeskom.

Foto: Zagrebačka filharmonija

Drugi dio koncerta, obojan melankoličnim tonovima, otvoren je izvedbom djela Coventry – meditacije za gudače. Kao pripadnik Češke armije godine 1941. godine, Vilem Tausky se našao u gradu Coventryju, dan nakon bombardiranja tamošnje znamenite katedrale. Usred razorenoga grada radio je kao spasilac, a glazbenu refleksiju svojih tadašnjih doživljaja zabilježio je u jučerašnjoj meditaciji-tužaljci.

Koncert Plavog ciklusa završen je Schubertovom 3. Simfonijom u D-duru, jednom od šest simfonija Franza Schuberta. Ovom izvedbom orkestar Zagrebačke filharmonije vrlo je jasno potvrdio skladateljevo superiorno vladanje ovom simfonijskom vrstom. Još je jedna proljetna večer protekla u prekrasnom glazbenom ozračju istaknutih muzičara, a već idućega petka, 4. svibnja svojim nastupom u Crvenom ciklusu oduševit će vas naš šef-dirigent David Danzmayr i naš član orkestra – trombonist Mario Šincek.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije